Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Seniori majú dôvod na radosť: Sociálna poisťovňa prepočítava dôchodky! Viacerí si polepšia, ste medzi nimi?

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. Zobraziť galériu (2)
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa v týchto dňoch prepočítava predčasné starobné dôchodky. Poberateľia dôchodku, ktorí odpracovali 40 rokov a vznikol im nárok na predčasný dôchodok pred 1. januárom 2023, dostanú do konca mája oznámenie o úprave výšky dôchodku. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.

archívne video

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Sociálna poisťovňa v súčasnosti nanovo posudzuje všetkých poberateľov predčasných starobných dôchodkov, ktorým vznikol nárok na predčasný starobný dôchodok pred 1. januárom 2023. Povinnosťou SP  vyplývajúcou zo zákona o sociálnom poistení je prepočítať sumu predčasného starobného dôchodku do 31. decembra 2026. Na Slovensku je v súčasnosti 125-tisíc takýchto poberateľov, z nich sa v prvom hromadnom spracovaní v máji 2024 prepočíta 47-tisíc predčasných penzistov.

Suma súčasného dôchodku sa zvýši alebo ostane na rovnakej úrovni

Podľa sociálnej poisťovne sa týmto poberateľom v prípade, ak splnili podmienku 40 odpracovaných rokov, zníži takzvaná pokuta za každých 30 dní skoršieho odchodu do dôchodku z 0,5 % na 0,3 %. Suma súčasného dôchodku sa tak môže zvýšiť. Pre poberateľov predčasných starobných dôchodkov, ktorým vznikol nárok pred rokom 2023, to znamená, že sa ich dôchodok buď zvýši (teda splnili podmienku 40 odpracovaných rokov), alebo ostane na rovnakej úrovni (čiže nesplnili podmienku 40 odpracovaných rokov).

Seniori majú dôvod na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images, TASR - Martin Baumann)

Penzistom na predčasnom dôchodku vyplatí poisťovňa i doplatok rozdielu od 1. januára 2023 až do mája 2024. Od mája tohto roka dostanú ľudia každý mesiac dôchodok vo zvýšenej sume. Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky, poberatelia tak o ňu nemusia žiadať.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaPredčasné starobné dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu