Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Schuster a Sklenár o vstupe do NATO: Slovensko si ho muselo zaslúžiť

Rudolf Schuster Zobraziť galériu (2)
Rudolf Schuster (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

KOŠICE - Slovensko si vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) muselo zaslúžiť a napraviť si meno. Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do NATO to povedal vtedajší prezident SR Rudolf Schuster s tým, že bez členstva v tejto obrannej organizácii by Slovensko nebolo ani v Európskej únii (EÚ).

"V čase, keď som nastupoval do prezidentskej funkcie, sme boli odizolovaní, nikto sem zo zahraničia nechodil - žiadni ministri, prezidenti či 'pomazané hlavy', teda kráľovské návštevy. Najprv sme museli vyžehliť všetko zlé, čo sa predtým napáchalo," povedal.

archívne video

Čaputová k 20.výročiu vstupu do NATO (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podľa jeho slov preto častejšie cestoval do zahraničia a tiež pozýval zahraničné delegácie. "Vysvetľovali sme, že máme seriózny záujem o vstup do NATO a že budeme plniť všetky podmienky. To zázemie bolo treba budovať," skonštatoval Schuster s tým, že členské krajiny Aliancie sa snažili presvedčiť o tom, že Slovensko je iné, za aké ho majú.

Pripomenul, že prezidentská kancelária mu zazlievala a upozorňovala ho na "tenký ľad", keď už na svoju inauguráciu pozval všetkých prezidentov susedných krajín aj s manželkami, tí však prišli. Podľa Schustera to bol tiež signál navonok o tom, že Slovensku veria, že dôjde k zmene politiky, a že vstup do NATO aj do Európskej únie myslí vážne.

Kontakty považoval za veľmi dôležité

V rámci V4 cítil veľkú podporu. S vtedajším prezidentom Česka Václavom Havlom, maďarskou hlavou štátu Árpádom Gönczom i poľským prezidentom Aleksandrom Kwasniewskim boli už aj osobní priatelia. "To boli vtedy veľké osobnosti, ktoré do toho mali čo povedať, lebo už v NATO boli a my sme zostali predo dvermi práve pre tú politiku, ktorú sme medzinárodne aj vnútroštátne viedli pod vedením vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara," povedal.

Podľa exprezidenta Schustera by Slovensko bez vstupu do NATO nebolo ani členom Európskej únie. "Všetky postkomunistické krajiny mali podmienku - aby sa naučili demokracii. Aspoň tak nám to vysvetľovali. Najprv vstúpiť do NATO, a potom do EÚ," dodal s tým, že mal to šťastie, byť pri oboch.

Slovensko by malo byť hrdé

Slovensko by malo byť hrdé na to, že je súčasťou NATO, a to predovšetkým v súčasnej situácii, keď na susednej Ukrajine zúri vojna. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie uviedol bezpečnostný analytik Martin Sklenár.

"Buďme na to hrdí a nebojme sa povedať, že sme súčasťou organizácie, ktorá naozaj má zmysel najmä v súčasnosti, keď chceme byť ochránení proti tomu, aby sa vojna na Ukrajine nepreliala k nám," vyhlásil Sklenár. 

Martin Sklenár
Zobraziť galériu (2)
Martin Sklenár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň poznamenal, že oslavy 20. výročia vstupu Slovenska do NATO sa zdajú byť zatiaľ veľmi vlažné. Podľa Sklenára je však dôležité si toto výročie pripomenúť a zaslúžia si to slovenskí vojaci i obyvatelia, pretože ide o zásadný úspech a míľnik v dejinách Slovenska. 

"Nebojme sa pripomenúť si, že za 20 rokov sme naozaj presvedčili v NATO aj ostatných, že sme spoľahlivý, dôveryhodný a schopný partner a spojenec, ktorý dokáže veľmi dobre pomôcť aj pri obrane celej aliancie svojimi spôsobilosťami," povedal Sklenár. "NATO je naozaj najsilnejšia organizácia obranného charakteru... Tú úroveň bezpečnosti a stability, ktorá sa odrazila aj v ekonomickom rozvoji, nevieme získať v žiadnej inej organizácii," uviedol analytik. 

Pripomenul, že pred vstupom do NATO sa diskutovalo o tom, či by Slovensko nemalo zostať neutrálne. Išlo by však podľa neho o neutralitu podobnú tej ukrajinskej. Kyjev totiž v roku 1994 podpísal memorandum s iným krajinami vrátane Ruska, ktoré prisľúbili, že na ňu nezaútočia. "Bol to iluzórny scenár odsúdený na neúspech," vyhlásil Sklenár. Je preto rád, že diskusia v SR nakoniec vyústila do toho, že najlepšie záruky vie Slovensku poskytnúť NATO.

Situácia na Ukrajine a zahranično-bezpečnostná politika Ruska sú v súčasnosti dôležité aj z hľadiska ďalšieho formovania NATO. Aliancia totiž musí posunúť do modernej doby svoje plány z čias studenej vojny týkajúce sa prípadného napadnutia jedného z jej členov Ruskom. "Hlavná výzva v súčasnosti je, samozrejme, podporiť Ukrajinu v jej boji proti Ruskej federácii," dodal Sklenár.

Viac o téme: VstupSlovenskoNATORudolf SchusterMartin Sklenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu