Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

DEFINITÍVNE Už sú známe mená, jeden bude šéfom RTVS: Takéto sú ich šance, hodnotí odborník

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - A je to vonku. Flašík, Mika či Ťapáková? Pozrite sa na kandidátov, ktorí sa chcú pobiť o šéfa verejnoprávnej televízie. Kto má aké šance uspieť? Spolu s mediálnym analytikom sme vyhodnotili TOP uchádzačov s najväčšími šancami.

Všetky obálky s menami kandidátov na šéfa Rozhlasu a Televízie Slovenska sú otvorené a už je známe, kto ju chce najbližších 5 rokov viesť. Z 12 mien sú najznámejšie jej súčasný riaditeľ Václav Mika, politický marketér Fedor Flašík, exriaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková, šéf Slovenskej tlačovej agentúry Jaroslav Rezník či exmoderátor Richard Dírer.

Topky sa s mediálnym analytikom Radovanom Cholevom pozreli na to, aké šance majú najväčší kandidáti.

Jaroslav Rezník (50)

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Dlhoročný riaditeľ verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Do funkcie šéfa TASR v apríli 2007. V rokoch 1997-2005 bol ústredným, potom generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu v Bratislave.Pracoval aj na ministerstve kultúry v sekcii médií a audiovízie na pozícii hlavný štátny radca.

Hodnotenie analytika:

Tento kandidát je jednoznačne najúspešnejším človekom v schopnosti prežiť v riadiacich funkciách počas akejkoľvek vládnej garnitúry. Začínal v Slovenskom rozhlase ešte za Mečiara, pokračoval ako jeho riaditeľ počas dvoch Dzurindových vlád, počas prvej Ficovej vlády sa stal šéfom TASR, ktorým zostal aj počas Radičovej a druhej Ficovej vlády. Má nadštandardný vzťah s Andrejom Dankom a prijateľný by mohol byť aj pre Roberta Fica. Proti jeho zvoleniu hovorí kauza okolo stránky teraz.sk, či nedávna spolupráca s ruskou agentúrou Sputnik, ktorú však pod tlakom ukončil.

Šanca na zvolenie: 51 %

Zuzana Ťapáková (54)

DEFINITÍVNE Už sú známe
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mediálna poradkyňa ministra zahraničia Miroslava Lajčka Zuzana Ťapáková, bývalá riaditeľka TV Markíza s takmer dvadsaťročnými skúsenosťami s prácou v televízii. Riaditeľkou Markízy bola od roku 2010 do roku 2013.

Hodnotenie analytika:

Jej šance na zvolenie sa zásadne znížili po tom, čo sa stala ako poradkyňa pre externú komunikáciu súčasťou kauzy predraženého predsedníctva na ministerstve zahraničných vecí. V jej prospech hovorí skúsenosť z riadenia televízie Markíza a podľa medializovaných informácií aj dobré kontakty na niektoré špičky strany Smer. Kauzu predraženého predsedníctva však dodnes nedokázala dostatočne a dôveryhodne odkomunikovať, takže Ťapákovej zvolením by sa vládna koalícia (predovšetkým strana Smer) vystavila nutnosti jej opätovnému vysvetľovaniu.

(Pozn.red.): Ťapaková spájanie s kauzou zásadne odmieta. Vo veci podala aj trestné oznámenie.

Šanca na úspech: 15 %

Václav Mika (53)

DEFINITÍVNE Už sú známe
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mika šéfoval televízii Markíza v rokoch 2006 až 2010. Predtým viedol 7 rokov rádio Express. Na čele RTVS je od roku 2012.

Hodnotenie analytika:

Za jeho pôsobenia sa RTVS podarilo zvýšiť sledovanosť aj dôveryhodnosť spravodajstva. Televízii sa za jeho pôsobenia viditeľne zvýšila aj celková sledovanosť, čo sa podarilo divácky úspešnými projektami ako Milujem Slovensko. Ich "verejnoprávnosť" je však minimálne otázna (niekedy platí, že čím vyššia sledovanosť, tým nižšia sledovateľnosť). Jeho šance na zvolenie za riaditeľa však rapídne klesli po tom, čo predseda vlády Fico opakovane vyhlásil, že vedenie televízie potrebuje zmenu. Politicky za ním stojí iba minister kultúry Marek Maďarič, ktorého vplyv v Smere sa v ostatných mesiacoch znížil.

Šanca na úspech: 15 %

Michal Ruttkay (61)

DEFINITÍVNE Už sú známe
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Zakldateľ reklamnej agentúry Creo/Young & Rubicam. Robil predvolebné kampane pre SDKÚ a Smer. Počas vlád Smeru dostal niekoľko štátnych zákazok.

Hodnotenie analytika:

V reklamnej branži známy človek, ktorý robil volebné kampane politikov z rôznych politických strán. Ohlásenie kandidatúry môže znamenať, že sa stane "kompromisným" kandidátom vládnych strán. Jeho výhodou je, že sa v minulosti pohyboval v prostredí televízie a že sa s ním nespája žiaden známy mediálny škandál

Šanca na úspech: 10%

Richard Dírer (41)

DEFINITÍVNE Už sú známe
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Pôsobil ako redaktor viacerých médií. Moderoval politické diskusie na TA3, ale aj na RTVS. Komunikačne radil primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi. V súčasnsoti pracuje v kancelárii prezidenta Finančnej správy, kde má na starosti centrum komunikácie a podpory.

Hodnotenie analytika:

Bývalý moderátor by mohol byť "čiernym koňom" súťaže. Ako jeden z mála má reálnu skúsenosť s riadením nejakého média. V jeho prospech hovorí aj dlhoročná skúsenosť s vedením spravodajstva či s moderovaním politických diskusií vo viacerých médiách. Podľa dostupných informácií mu však chýba politické krytie.

Šanca na úspech: 5 %

Fedor Flašík (59)

Fedor Flašík
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Preslávil sa najmä ako Mečiarov "reklamný mág" a politický marketér. Stál aj pri zrode strany Smer, s ktorou spolupracoval na kampani. Kampaň viedol aj mečiarovskému HZDS. Je majiteľ reklamnej agentúry.

Hodnotenie analytika:

Jeho šance na zvolenie sú vzhľadom na jeho minulosť prakticky nulové. Svojou kandidatúrou mu s pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote išlo iba o mediálne zviditeľnenie, čo sa mu evidentne podarilo. V jednom rozhovore naznačil, že by si mohol začať "spomínať" na vznik strany Smer, no vzápätí skonštatoval, že sa mu už k tomu nechce vracať.

Šanca na úspech: 1 %

Kto môže byť kandidát RTVS

Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora.

RTVS
Zobraziť galériu (9)

Záujem o post riaditeľa verejnoprávnej RTVS má 12 uchádzačov. Za šéfa RTVS kandidujú Peter Abrahám, Margita Bencová, Richard Dírer, Fedor Flašík, Janka Lastovicová, Norbert Majer, Václav Mika, Aleš Rehák, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky.

Kedy sa bude hlasovať

No novom šéfovi budú hlasovať poslanci parlamentu 22. júna. 30. mája budú uchádzači o tento post vypočutí. Zároveň poslancom predložia, akú majú víziu RTVS.

Viac o téme: KandidátiRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu