Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prieskum najuletenejších veľkonočných tradícií: Slováci vyhrávajú!

Naša šibačka je pre Američanov suverénne najbizarnejšou veľkonočnou tradíciou na svete
Naša šibačka je pre Američanov suverénne najbizarnejšou veľkonočnou tradíciou na svete

BRATISLAVA - Ak ste už niekedy v živote krútili hlavou nad americkou kultúrou a zvykmi, tak vedzte, že na druhej strane oceánu to vyzerá rovnakou. Európske zvyky a folklór môžu pôsobiť miestami priam hororovo, ak sa na ne pozrie veci neznalý cudzinec. Ako napríklad v tomto rebríčku najbizarnejších veľkonočných tradiícií. Môžete trikrát hádať, kto vyhral.

"Dámy, na Veľkú noc sa vyhýbajte východnej Európe," píše autorka článku na americkom serveri Inthecapital.com. Ten sa podujal zostaviť rebríček najčudnejších veľkonočných tradícií sveta a, čuduj sa svete, skončili sme na prvom mieste, o ktoré sa delíme s bratmi Čechmi. Katapultovala nás tam dobre známa šibačka, ktorá americkej autorke zjavne naháňa strach. "V tejto časti sveta muži vyrážajú do ulíc, aby vo Veľkonočný pondelok s palicami ozdobenými stuhami bili okoloidúce ženy a dievčatá, vraj pre zdravie a krásu," píše autorka Tess Van Den Dolder. Hneď na druhom mieste sa umiestnilo Fínsko, kde deti na Veľkú noc vyháňajú bosorky z domov. Bronz obsadili Rusi, ktorí slávia obzvlášť záhadnou pochúťkou - jahňaťom vyrobeným z masla. "Hruda masla veľkosti ovce zrejme nie je najlepšou prípravou na letnú sezónu v bikinách," komentuje autorka.

V rebríčku si našlo miesto aj zopár exotických krajín. Napríklad Papua Nová Guinea, kde sa stromy pred kostolmi zdobia tabakovými výrobkami. Po nedeľnej svätej omši sa medzi ľuďmi rozdávajú cigarety a celá komunita si slávnostne zapáli. Trochu drsnejšie slávia Veľkú noc na Novom Zélande. Tam sa konajú preteky v poľovačke na zajace. Kto zastrelí najviac zajacov, dostáva finančnú odmenu. Tejto poľovačke vraj každý rok padne za obeť okolo dvadsať tisíc zajacov.

Posledné dve miesta sa ušli našim susedom. Sedmičku získali Poliaci. V Poľsku totiž na na Veľkú noc majú muži zakázané variť, alebo akokoľvek pomáhať v kuchyni, inak by im ošediveli fúzy.

Čestnú osmičku získali Maďari, ktorým však autorka pripísala zvyk, ktorý patrí aj nám - polievačku. V Maďarsku vraj muži prepadávajú ženy, ktoré idú v slávnostných odevoch na omšu. A robia s nimi neuveriteľné veci - oblievajú ich vodou! Strašní ľudia, títo Maďari.

Američankám je na Veľkú noc skutočne bezpečnejšie za veľkou vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu