Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ako političky vítajú šibačku? Smeráčky ju milujú, Nicholsonová neznáša

Oblievačka: Prijali by ste ju, alebo radšej utekáte? Zobraziť galériu (6)
Oblievačka: Prijali by ste ju, alebo radšej utekáte?

BRATISLAVA - Veľká noc je tu. Vnímate ju viac ako kresťanský sviatok, slovenskú šibačku, alebo len pár dní vytúženého voľna? Dodržiavanie tradícií je rôzne, preto sme vyspovedali niekoľko poslankýň parlamentu s otázkou, či sa veľkonočnej polievačky skôr stránia, alebo si ju užívajú.

Jana Laššáková, Smer

Jana Laššáková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Veľkú noc máme vo veľkej úcte, so všetkými tradíciami, vrátane šunky, vajec a koláčov. V rodine máme iba chlapcov a mužov. Tí sa tešia ako ma vyoblievajú a ja sa na to teším tiež. Voda mi nevadí, asi preto som taká zdravá.  A to si na veľkú noc užijem nielen z pohára, ale veru aj z vedra. Vyrastala som na dedine, tak možno preto mám tieto tradície v láske.

Lucia Nicholsonová, SaS

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

K šibačke mám veľmi vlažný vzťah, ako dieťa som ju neznášala. Ulice boli plné opitých ľudí a ja som bola prejedená zemiakovým šalátom a údeným. Mám štrnásťročného syna Dominika, ktorý ma zvykne vyšibať a spravidla je mojim prvým a posledným šibačom. Odkedy k nám pribudla naša Lilly, 5 rokov, snažím sa aj predviesť nejakú tradičnú hereckú etudu, aby mala aj ona zo šibačky aký-taký zážitok.

 V našej rodine sa tradícií Veľkej noci veľmi nedržíme, ale napríklad tento rok budeme maľovať vlastné kraslice, najmä kvôli Lilly. Vody mi na šibačku naposledy doprial sused, keď som mala asi 10 rokov a pamätám sa, že to nebol ten najpozitívnejší zážitok, ale vždy lepšie byť obliata vodou, ako smradľavou voňavkou.

Darina Gabániová, Smer

Darina Gabániová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Tradície Veľkej noci sú súčasťou našej kultúry, kresťania k vítaniu jari pridružia aj cirkevné oslavy, bohoslužby. A hádam každý veselo privíta pondelkové ráno aspoň symbolicky vodou a prípadne u nás na západnom Slovensku aj vyšibaním. Tradíciám sa nevyhýbam. Ak mi niekto zapraje veľa vody tak je to výborné.

Jana Žitňanská, nezávislá

Jana Žitňanská
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Šibačku a polievačku zabezpečuje najbližšia rodina - odkedy máme deti, manžel ma aj s dcérami symbolicky vyšibe a poleje ale najviac si to asi užíva náš  šesťročný syn. Potom nás pravidelne oblievajú  ešte synovci a starý otec. Všetko ale s mierou :)

Keďže sme praktizujúci katolíci, veľkonočné bohoslužby sú súčasťou sviatkov. Celkovo som taký tradičný typ, čiže s deťmi maľujeme vajíčka, chystáme korbáč  a pečieme. Keďže voda počas oblievačky má priniesť dobré zdravie, prianiu "veľa vody" sa nebránim.

Jana Vaľová, Smer

Ako političky vítajú šibačku?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)

V rodine dodržiavame zmiešané tradície, pretože otec je rodený Humenčan a mama je rusínskej národnosti. Jedlá máme tradičné, ale asi najväčšou pochúťkou je hrudka, ktorú robíme dvoma spôsobmi, a to na slano a na sladko. Muži v našej rodine veľmi radi oblievajú, takže ženy sa nemajú šancu ani brániť a najmladší členovia rodiny, ktorí sa nám narodili (Kubko, Samko, Adamko, z ktorých najstarší má 5 rokov) si už chystajú korbáče. Takže veľa vody je v poriadku, ale možno aj so želaním pekného slnečného počasia.

 


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu