Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

U dôchodcu (77) sa po COVIDE objavil nezvyčajný príznak: Nepokojný anál!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Lekári nedávno opísali vzácny prípad muža, u ktorého sa po ochorení COVID-19 vyvinul syndróm nepokojného análu. Prirovnali ho k syndrómu nepokojných nôh. Podľa ich slov je ale priskoro tvrdiť, že tento stav priamo súvisí s koronavírusovou infekciou.

Sedemdesiatsedemročný muž zašiel do Tokijskej fakultnej nemocnice s pomerne typickými príznakmi covidu-19 vrátane kašľa a miernej horúčky. Testovanie potvrdilo, že bol infikovaný. Nasledujúcich desať dní zostal v nemocnici na monitorovanie a preliečenie pneumónie, píšu lekári v časopise BMC Infectious Diseases. Ďalšie podrobnosti o jeho prípade však už boli neobvyklé, hlavne v oblasti jeho konečníka. "Predtým, ako prekonal COVID-19, nikdy nezažil análny nepokoj a nepohodlie. Niekoľko týždňov po prepustení z nemocnice však postupne začal pociťovať análne ťažkosti, približne desať centimetrov od perineálnej oblasti," píše sa v správe. 

Syndróm nepokojného análu je akési dvojča syndrómu nepokojných nôh (RLS). Pri RLS máte neutíchajúcu potrebu hýbať nohami a niekedy cítite nepríjemné mravčanie v chodidlách, lýtkach a stehnách. V tomto prípade však muž neustále chodil na veľkú potrebu. Rovnako ako pri syndróme nepokojných nôh sa nepohodlie v jeho konečníku zlepšilo, keď cvičil, no v pokoji sa jeho príznaky opäť zhoršili. V noci musel užívať lieky na spanie, aby vôbec zaspal. 

U dôchodcu (77) sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kolonoskopia odhalila, že na konečníku pacienta okrem vnútorných hemoroidov nie je nič problematické. Nakoniec mu lekári diagnostikovali syndróm nepokojného konečníka. "Do syndrómu nepokojných nôh môžu byť zahrnuté rôzne iné časti tela ako nohy, a to paže, brucho, tvár, hlava, ústna dutina, močový mechúr a oblasť genitálií. Keďže nikdy nezažil análny nepokoj a nepohodlie, až kým neprekonal COVID-19, usúdili sme, že tieto análne symptómy súvisia s covidom," uviedli experti.

Tím citoval mnoho ďalších hlásených prípadov neuropsychiatrických prejavov u pacientov po ochorení, aj keď v konečnom dôsledku radia, že na základe jednej kazuistiky nemôžu prehlásiť príčinnú súvislosť. Je úplne možné, že muž mal smolu, prekonal COVID-19 a potom o niekoľko dní neskôr sa nezávisle objavil syndróm nepokojných nôh v konečníku.

Viac o téme: COVID-19Nepokojný konečník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu