Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Jerevane sa koná protest proti vráteniu územia Azerbajdžanu

Protesty v uliciach Jerevanu
Protesty v uliciach Jerevanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

JEREVAN - Desaťtisíce ľudí sa vo štvrtok zúčastnili na proteste v Jerevane proti rozhodnutiu arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu územie v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody. Informuje správa agentúry AFP.

Ľudia protestovali pred úradom vlády na jerevanskom Námestí republiky a prítomní boli aj predstavitelia opozičných strán. "Dnes som sem prišiel, pretože chcem našim deťom zanechať krásnu krajinu... Nemôžeme takto pokračovať, stále rozdávať naše územie," povedal pre AFP 77-ročný účastník protestu.

archívne video

Protest proti mocenským zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Arménsko v marci oznámilo, že vráti Azerbajdžanu štyri pohraničné dediny, ktoré obsadilo začiatkom 90. rokov. Obe krajiny sa dohodli, že vytýčia hranice podľa stavu v časoch Sovietskeho zväzu. Rozhodnutie vyvolalo protesty obyvateľov susedných arménskych dedín. Obávajú sa, že novo vytýčené hranice ich odstrihnú od zvyšku Arménska a niektoré obydlia by sa mohli ocitnúť v Azerbajdžane.

Baku a Jerevan sa desaťročia zmietali v územnom konflikte. Poslednou väčšou ozbrojenou konfrontáciou bola v roku 2020 druhá vojna o separatistický Náhorný Karabach, ktorý oficiálne patrí Azerbajdžanu, pretože sa rozprestiera na jeho území, hoci väčšinovo ho obývali najmä Arménmi. Väčšina z nich však utiekla po tom, ako ho Azerbajdžan získal späť v rámci bleskovej ofenzívy.

Viac o téme: ProtestúzemieAzerbajdžanJerevan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu