Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Viaceré mimoparlamentné strany podporujú v eurovoľbách Demokratov

Jaroslav Naď a poslanci za stranu Demokrati
Jaroslav Naď a poslanci za stranu Demokrati (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné Fórum, Občianski demokrati Slovenska (ODS) a Demokratická strana podporujú vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) stranu Demokrati. Informovali o tom na spoločnej tlačovej konferencii. Kampaň do eurovolieb Demokrati vzhľadom na situáciu po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nepozastavia. Chcú korektne a vecne diskutovať s občanmi o svojom programe. Strany apelovali na konštruktívny politický súboj.

"Sme ako krajina vo veľmi zložitej a ťažkej situácii, kedy je mimoriadne dôležité vrátiť sa k vecnej a korektnej politickej diskusii a k vecnej politickej súťaži," povedal predseda ODS Pavel Macko. Skonštatoval, že trauma v spoločnosti je hlboká a neskončí sa eurovoľbami, preto budú musieť politici hľadať silu, ako sa vrátiť k vzájomnej vecnej, korektnej diskusii bez osobných útokov. Nepovažuje za správne rezignovať na korektnú politickú súťaž, počas ktorej môžu strany pozitívne predstavovať svoj program a hodnoty.

archívne video

Tlačová konferencia strany Demokrati k vylepeným bilboardom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Jozef Rajtár z Demokratickej strany podobne ako Macko skonštatoval, že Demokrati majú najbližšie k ich hodnotám. A to nielen z hľadiska prozápadných a proeurópskych postojov. Preto sa strany rozhodli ich podporiť. Líder strany Fórum Zsolt Simon poukázal aj na potrebu zastúpenia menšín žijúcich na Slovensku. Demokrati podľa neho zastupujú aj maďarskú menšinu. "Pre nás je dôležité, aby Európska únia ostala ako celok a bola funkčná," poznamenal.

Za podporu sa stranám poďakoval líder Demokratov Jaroslav Naď. "Verím, že toto je ďalší krok, ktorý pomôže Demokratom byť súčasťou EP," povedal. Podčiarkol potrebu ukázať občanom SR víziu Slovenska ako rešpektovaného a plnohodnotného partnera, na ktorého území platí právny štát, rešpektujú sa ľudské práva, a kde sa stará o životné prostredie.

Mimoparlamentné strany mrzí, že vzhľadom na aktuálnu situáciu sa zrejme neuskutoční okrúhly stôl za účasti všetkých parlamentných strán, ktoré iniciovala prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini. Priznali, že zrejme na to strany naprieč spektrom ešte nie sú pripravené.

Viac o téme: PodporaEurovoľbyDemokratiMimoparlamentné strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu