Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Škandál českého farára vo Vatikáne: V taške mal pištoľ a dva nože! Zadržala ho polícia

Námestie sv. Petra vo Vatikáne
Námestie sv. Petra vo Vatikáne (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM/OLOMOUC - Pri vstupe do Vatikánu polícia cez víkend zadržala farára z Českej republiky, ktorý mal pri sebe v taške vzduchovú pištoľ, dva nože a skrutkovač. Muž sa podľa agentúry ANSA ospravedlňoval tým, že zbrane sú určené pre osobnú obranu. Polícia začala stíhať z nedovoleného ozbrojovania duchovného i ďalšieho muža z Česka, ktorý je zrejme skutočným majiteľom batožiny. Podľa talianskej tlače ide o farára z Veľkých Losin. Predstaviteľ olomouckého arcibiskupstva dnes potvrdil, že kňaz je na púti vo Vatikáne, spojiť sa s ním však zástupcom diecézy doteraz nepodarilo.

"Túto informáciu máme zatiaľ neoficiálne, nie som teda schopný ju potvrdiť. Pravda je, že dotyčný kňaz naozaj odišiel na nedeľnú púť do Ríma, kde sa v tejto chvíli nachádza. Myslíme si, že ide o nejaké nedorozumenie, zrejme podcenil situáciu. Rozhodne neveríme, že by v tom bol nejaký zlý úmysel. Závisí samozrejme od polície, ako to vyšetrí, úplne rešpektujeme konanie talianskych úradov," povedal ČTK hovorca olomouckého arcibiskupstva Jiří Gračka. Doplnil, že spojiť sa s kňazom sa zatiaľ nepodarilo. "Vo chvíli, keď bude táto vec potvrdená, povedieme s ním diskusiu, čo sa vlastne stalo, budeme chcieť počuť jeho názor," uviedol.

archívne video

Kňaz z východného Slovenska požehnáva motorky pred začiatkom sezóny (Zdroj: Farnosť Lemešany)

Kňaz sprevádzal skupinu pútnikov

Polícia podľa talianskych médií farára zadržala v nedeľu počas kontrol, ktoré sa vykonávajú pri vstupe do Vatikánu. Kňaz sprevádzal skupinu pútnikov z Česka a taška, v ktorej policajti našli vzduchovú pištoľ a ďalšie podozrivé predmety, údajne patrila jednému z veriacich. Pri výsluchu duchovný uviedol, že predmety mali slúžiť na osobnú obranu.

Podľa denníka Corriere della Sera však polícia nepovažuje toto odôvodnenie za vierohodné. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že veriaci zrejme tašku zveril duchovnému, pretože si myslel, že ten vzhľadom na svoje cirkevné postavenie nebude podrobený dôkladnej bezpečnostnej kontrole. Obaja muži sú stíhaní na slobode.

Viac o téme: ČeskoZbraneVatikánCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu