Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Medzera v zákone: USA čelia obrovskému BIZÁRU! Pokiaľ Trumpa odsúdia, do väzenia nepôjde sám

Americký prezidentský kandidát Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezidentský kandidát Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK – V USA sa v súčasnej dobe odohráva politický boj, aký nemá na Slovensku obdobu. Hlavný republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump chodí už nejaký čas po súdoch. Bývalý prezident a zároveň budúci kandidát na najbližšie prezidentské voľby čelí viacerým obvineniam. V poslednej dobe dokonca pohŕdal súdom. Americká justícia teraz rieši, či ho dokonca poslať na chvíľu za mreže. V prípade Donalda Trumpa však nejde o bežného Američana.

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Donald Trump si nerobí ťažkú hlavu z toho, že je obvinený z viacerých činov, kde sa dopustil porušenia zákona. Navyše v prípade údajného falšovania účtovných záznamov na zakrytie platby pre pornoherečku Stormy Daniels americká justícia zrejme nič nedosiahne. Pokiaľ by Trumpa odsúdili, no ten by sa stal prezidentom, bol by schopný sám seba omilostiť. Ako píše The New York Times, ide totiž o štátny, nie federálny prípad. 

Len samé proti

To však nie je jediná vec, ktorá hrá v prospech prezidentského kandidáta. Trump zrejme za mreže nepôjde, pretože ako bývalý prezident už má aj teraz isté výhody. Exprezidenti totiž majú k dispozícii ochranku až do svojej smrti. Keď teda pôjde za mreže, súdy tam s ním nepriamo pošlú aj agentov Tajnej služby USA.

Prezidentský kandidát a zároveň bývalý prezident USA Donald Trump s ochrankou
Zobraziť galériu (2)
Prezidentský kandidát a zároveň bývalý prezident USA Donald Trump s ochrankou  (Zdroj: SITA/AP/Yuki Iwamura)

Ani to však nie je všetko. Agenti musia byť ozbrojení, čo sa úplne vymyká pravidlám v rámci amerického väzenského systému. Navyše Trump by musel byť úplne oddelený od ostatných väzňov a jeho jedlo by podliehalo kontrole. 

Drahý väzeň

Jedna z mála možností sa naskytá len v prípade, ak by Donalda Trumpa poslali do samostatného opusteného krídla aj s celou jeho ochrankou. V New Yorku bolo totiž nedávno uzavretých hneď niekoľko takýchto priestorov.

Na druhej strane by ale Trumpov pobyt v štátnom väzení stál daňových poplatníkov nemalé peniaze. V konečnom dôsledku by tým utrpela len štátna pokladnica. 

Trump sa mal dopustiť okrem falšovania platieb aj pokusu zvrátiť výsledok volieb či neoprávneného uchovávania tajných dokumentov. Druhá strana ho žaluje v 34 bododch. Newyorský sudca Juan M. Merchan by mohol v takomto prípade uložiť aj trest na štyri roky nepodmienečne.  

Finančná pokuta

Trumpovi okrem toho hrozí aj finančná pokuta vo výške 10-tisíc dolárov za porušenie súdneho príkazu. Na verejnosti sa totiž vyjadroval o osobách, ktoré sú súčasťou jeho vyšetrovania. Zákaz mal porušiť desaťkrát. Za pohŕdanie súdom v tejto veci mu hrozí 30 dní za mrežami. 

Viac o téme: OchrankaZákonyKandidát na prezidentaUSANew YorkDonald TrumpJustícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu