Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sociálna poisťovňa mení termín vyplácania dôchodkov: Pozrite sa, či sa to týka aj vás

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa v súvislosti so štátnym sviatkom Deň víťazstva nad fašizmom, ktorý pripadá na 8. máj, vyplatí dôchodky o deň skôr. Dôchodcom, ktorí dostávajú dôchodok v hotovosti prostredníctvom pošty 8. deň v kalendárnom mesiaci, sa najbližší termín výplaty posúva na 7. máj 2024. Informuje o tom Sociálna poisťovňa na svojom webe.

"Dôchodcovia, ktorým Sociálna poisťovňa zasiela dôchodok na bankový účet a majú termín výplaty dôchodku 8. deň v mesiaci, budú mať dôchodok na svojom účte k riadnemu termínu," konštatuje Sociálna poisťovňa.

Udržateľnosť dôchodkového systému sa schválenou novelou nezlepšila

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré v apríli schválila Národná rada SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

archívne video

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Parlament v novele schválil zvýšenie 13. dôchodku, ktoré bude mať podľa RRZ negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť vo výške 0,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Zároveň v nej poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa opravujú podmienky pre priznávanie predčasných dôchodkov po odpracovaní 40 rokov. Toto opatrenie naopak zlepší dlhodobú udržateľnosť na úrovni do 0,4 % HDP a rada ho vníma pozitívne.

Trinásty dôchodok v novej podobe bude stáť v tomto roku 828 miliónov eur, vyčíslil vo štvrtok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). "Ale nie je to čiastka, ktorá je navyše, lebo na tento rok už bolo rozpočtovaných vyše 300 miliónov eur na predchádzajúci 13. dôchodok. Samotná RRZ priznala, že sa cez daň z pridanej hodnoty (DPH) do štátneho rozpočtu vráti asi 100 miliónov eur," priblížil s tým, že čistý náklad je pre tento rok 400 miliónov eur. Niektoré prostriedky budú použité zo Sociálnej poisťovne, avšak väčšina pôjde podľa neho transferom zo štátneho rozpočtu.

 

Viac o téme: DôchodokSociálna poistovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu