Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedcov vydesila vysoká úmrtnosť: Hrozí pandémia nového nebezpečného vírusu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Afrike vedci objavili nový kmeň vírusu opičích kiahní, ktorý má šokujúco vysokú úmrtnosť. Vedci požadujú medzinárodné opatrenia na zabránenie možnej pandémie.

Nový kmeň vírusu opičích kiahní v súčasnosti znepokojuje vedcov. Obávajú sa, že by mohol vyvolať pandémiu, a preto žiadajú rýchle opatrenia.

archívne video

Petíciu za pravdu o pandémii Covid–19, ktorú pripravila Dobrá voľba podporilo 30–tisíc ľudí (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako píše britský Daily Star, vedci objavili nový kmeň vírusu v malom mestečku Kamituga v Konžskej demokratickej republike. Kmeň má pandemický potenciál. Aby sa zabránilo ďalšej vírusovej kríze, vedci požadujú okamžitú medzinárodnú akciu.

Podľa štúdie zdravotnícke úrady v africkej krajine bojujú so smrteľným variantom „Clade 1“ už rok. Tento kmeň vírusu má šokujúco vysokú úmrtnosť. V súčasnosti sa predpokladá, že okolo 10 percent nakazených zomrie. Najnovšia mutácia vražedného vírusu „Clade 1b“ teraz vyvoláva v vedcoch paniku.

Vedci požadujú medzinárodné opatrenia na zabránenie pandémie

Nový kmeň sa údajne prvýkrát objavil u zvierat. Vlani v lete sa nákazy rozšírili aj na ľudí. "Ak sa neprijmú žiadne opatrenia, toto lokalizované ohnisko Kamituga má potenciál rozšíriť sa na národnej a medzinárodnej úrovni. Vzhľadom na nedávne prepuknutia opičích kiahní v Konžskej demokratickej republike sa zasadzujeme za rýchle opatrenia zo strany endemických krajín a medzinárodného spoločenstva, aby sa zabránilo ďalšiemu globálnemu prepuknutiu Mpox (opičie kiahne),“ varujú vedci v správe.

V roku 2022 sa choroba rozšírila do celého sveta – prípady zaregistrovali aj v Nemecku. "Špeciálne na týchto prípadoch je, že postihnutí predtým necestovali do krajín, kde je vírus endemický - ako to bolo v prípade jednotlivých prípadov v minulosti - a že k mnohým prenosom zrejme došlo počas sexuálnych aktivít," píše inštitút Roberta Kocha. Hoci je choroba zvyčajne mierna, v USA bolo zabitých 58 ľudí. Väčšina ľudí sa zotaví do štyroch týždňov.

Mpox je nový názov pre takzvané „opičie kiahne“ (anglicky: „Monkeypox“). Prvý názov môže byť vnímaný ako rasistický a stigmatizujúci, a preto bol zodpovedajúcim spôsobom upravený.

Viac o téme: PandémiaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu