Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Joe Biden blahoželal víťazovi prezidentských volieb v Senegale

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi, informuje agentúra AFP.

"Blahoželám... Fayeovi," uviedol Biden vo vyhlásení. "A posielam srdečné želania Senegalčanom, ktorí preukázali, že právo voliť – a mať tento hlas započítaný – zostáva hranicou slobody demokracie," dodal prezident USA.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov. Víťazstvo Fayeho musí potvrdiť najvyšší senegalský ústavný orgán, čo by sa mohlo stať v priebehu nasledujúcich dní. Fayea prepustili z väzenia na základe narýchlo schváleného zákona len desať dní pred nedeľňajším hlasovaním.

Najmladší prezident v histórii krajiny

Po potvrdení výsledkov volieb sa stane vo veku 44 rokov najmladším prezidentom v histórii krajiny. Líder opozície Ousmaneo Sonko bol odsúdený za ohováranie a nemohol kandidovať. Fayeho podporil ako svojho náhradníka. Faye sľubuje ľavicový panafrikanizmus a prerokovanie zmlúv so zahraničnými spoločnosťami o ťažbe plynu a ropy. Senegal by ich mal ešte tento rok začať ťažiť z nedávno objavených ložísk.

Viac o téme: VoľbyVíťazSenegalJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu