Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý maďarský europoslanec verí, že Rusko vo vojne vyhrá: Chcel by si uchmatnúť kus Ukrajiny!

Jávor Benedek, maďarský bývalý opozičný europoslanec by rád pripojil časť Ukrajiny k Maďarsku
Jávor Benedek, maďarský bývalý opozičný europoslanec by rád pripojil časť Ukrajiny k Maďarsku (Zdroj: Youtube/ATV Magyarország )

BUDAPEŠŤ – Maďarský politik a bývalý opozičný europoslanec Benedek Jávor sa v rozhovore pre poľský Euractiv priznal, že Budapešť tajne dúfa, že Rusko porazí Ukrajinu, dôjde k zmene hraníc a mohli by tak anektovať Zakarpatskú oblasť. Zároveň priznal, že Orbána Rusi nevydierajú a chcú byť od nich energeticky závislí dobrovoľne.

V tomto prípade by údajne nešlo o“oficiálny” plán ale bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev už v minulosti navrhoval, že po zničení Ukrajiny by sa jej územie mohlo rozdeliť medzi Poľsko, Slovensko, Maďarsko ale aj Rumunsko. „Cítil som maďarskú vôľu tento plán nasledovať počas neformálnych rozhovorov s vládnymi politikmi. Orbán to ale otvorene nespomínal,“ povedal Jávor.

Poslanci diskutujú o zatvorení obchodov v nedeľu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Bývalý europoslanec vysvetlil aj, ako je to v prípade odmietania sankcií voči ruskej energetike, informuje euractiv. Maďarského premiéra Rusi nevydierajú, ale Maďari chcú byť energicky od Ruska naďalej závislí a to dobrovoľne. „Technicky by bolo možné dostať sa k iným zdrojom ropy. Máme Transjadranský plynovod z Chorvátska, mohli by sme ropu dovážať aj z Rakúska. Takže napriek tomu, že je v súčasnosti ruská ropa strategicky dôležitá, v prípadoch núdze ju možno nahradiť,“ dodal.

Pri plyne je vraj situácia zložitejšia. V tomto prípade má Maďarsko menej možností ako ruský plyn nahradiť. Bývalý europoslanec však pripustil, že Maďarsko by sa mohlo napojiť na európsku infraštruktúru najmä na Rakúsko, Slovensko, Chorvátsko, Rumunsko a Srbsko.

„Infraštruktúra ponúka určitý potenciál, neexistujú ale žiadne dohody ani kontrakty. Naopak, Maďarsko na jeseň roku 2021, tesne pred ruskou inváziou na Ukrajinu, podpísalo dlhodobý – až pätnásťročný – kontrakt s Gazpromom. A maďarská vláda je odhodlaná neporušiť ho,“ uzavrel Jávor.

Viac o téme: VojnaRuskoMaďarskoUkrajinaAnektovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu