Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Teraz sa ukáže, koľko Trump skutočne zarába: Výbor hlasoval za zverejnenie daňových priznaní

 Trump sa právnou cestou dlho bránil vydaniu dokumentov, nakoniec však neuspel na najvyššom súde. Zobraziť galériu (3)
Trump sa právnou cestou dlho bránil vydaniu dokumentov, nakoniec však neuspel na najvyššom súde. (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

WASHINGTON - Výbor americkej Snemovne reprezentantov pre štátne príjmy odhlasoval čiastočné zverejnenie daňových priznaní bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Informovali o tom svetové agentúry, podľa ktorých by redigované záznamy mali byť verejnosti k dispozícii v nadchádzajúcich dňoch. Trump sa právnou cestou dlho bránil vydaniu dokumentov, nakoniec však neuspel na najvyššom súde. Republikáni vo výbore ovládanom demokratmi hlasovali proti.

Podnikateľ v nehnuteľnostiach Trump v rozpore s obvyklou praxou v Spojených štátoch nezverejnil svoje daňové priznania ani ako prezidentský kandidát, ani po vstupe do Bieleho domu. Podľa kritikov tak robil preto, že mal čo skrývať. Demokrati v Kongrese chceli okrem iného preveriť, či dokumenty neukazujú na možný Trumpov stret záujmov alebo či exprezident nepoužíval pochybné metódy na krátenie daní.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Najvyšší súd USA v novembri zverejnenia povolil

Demokratmi ovládaný výbor priznania dostal na konci novembra, pričom sa ich snažil získať niekoľko rokov. Počas Trumpovej vlády sa mu podľa agentúry DPA stavalo do cesty ministerstvo financií, ktoré svoj postoj zmenilo až po nástupe prezidenta Joea Bidena. Trump sa proti tomu bránil na súde a prechádzal rôznymi inštanciami, Najvyšší súd USA však v novembri s konečnou platnosťou zverejnenia povolil. Hlasovanie o zverejnení záznamov sa z pohľadu demokratov uskutočnilo na poslednú chvíľu: Republikáni získali v novembrových voľbách v Snemovni reprezentantov väčšinu a od začiatku januára by vo výbore mali získať prevahu.

Teraz sa ukáže, koľko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Trump označil za nezákonné možné zverejnenie daňových záznamov

Sedemdesiatšesťročný Trump v novembri oznámil, že chce za republikánov znovu kandidovať na prezidenta vo voľbách v roku 2024. Cez víkend na sociálnej sieti Truth označil za nezákonné možné zverejnenie daňových záznamov, ktoré podľa neho nič nevypovedajú o jeho "skvelej spoločnosti" s "jednými z najväčších" aktív na svete a veľmi malým dlhom".

Ide o druhú ranu, ktorú Trump tento týždeň utŕžil zo strany amerických zákonodarcov. Osobitný výbor amerického Kongresu vyšetrujúci nepokoje v budove Kapitolu zo 6. januára 2021 v pondelok na svojom poslednom verejnom vypočutí odporučil ministerstvu spravodlivosti, aby proti Trumpovi a ďalším zúčastneným osobám vznieslo obvinenie zo štyroch zločinov vrátane napomáhania vzbury.

Trump v roku 2020 neplatil dane z príjmov

Donald Trump počas roku 2020, ktorý bol jeho posledný v prezidentskom úrade USA, neplatil dane z príjmov, pretože hlásil straty zo svojich obchodných aktivít. Vyplýva to z daňových priznaní, ktoré zverejnil výbor amerického Kongresu, ktorý má na starosti aj daňové záležitosti. Informuje o tom správa agentúry Reuters. Výbor Snemovne reprezentantov daňové priznania zverejnil v noci na stredu, keď ich zverejnenie predtým odhlasovali americkí zákonodarcovia.

V daňových priznaniach chýbajú podrobnosti

Trump a jeho manželka Melania platili isté druhy daní počas celých štyroch rokov v prezidentskej pôsobenia vo funkcii (január 2017 - január 2021), počas niekoľkých rokov sa im však darilo minimalizovať dane z príjmu, píše Reuters. Trump na príjmy z obchodných záležitostí uplatnil rôzne odpočty. Výbor Kongresu niektoré z nich spochybnil a jeho členovia v utorok oznámili, že v daňových priznaniach chýbajú podrobnosti. Výbor by mal v najbližších dňoch zverejniť ich upravenú verziu.

Donald Trump s manželkou
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump s manželkou  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Trump dlho odmietal zverejnenia priznaní

Trump zverejnenie svojich daňových priznaní odmietal a výbor ich získal až po dlhoročnom boji, píše Reuters. Trumpov hovorca Steven Cheung uviedol, že zverejnenie dokumentov bolo politicky motivované. "Ak môže byť takáto krivda spáchaná voči prezidentovi Trumpovi, môže sa to stať každému Američanovi bez dôvodu," povedal.

Viac o téme: ZverejnenieDaňové priznaniaútok Donald TrumpKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu