Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Ani liberál, ani extrémista: Ministerstvo vnútra dementovalo informácie o atentátnikovi, ktoré kolujú Slovenskom!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia, FB)

LEVICE - Slovenskom otriasol atentát na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica. Streľcom, ktorý po výjzdovom rokovaní vlády päťkrát vystrelil na premiéra, bol Juraj Cintula. Internetom okamžite začali kolovať informácie o SBS-károvi z Levíc. Niektoré sa však ukázali ako nepravdivé.

Motív muža, ktorý v stredu spáchal atentát na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, Juraj Cintula úpenlivo sleduje celé Slovensko. Na internete sa objavuje množstvo čiastočných a častokrát aj nepravdivých informácií o jeho živote.

Extrémisti ho na základe videa, ktoré uniklo z policajnej stanice po jeho zadržaní, nálepkujú ako nenávistného liberára, ktorý mal mať údajne blízko k Martinovi Milanovi Šimečkovi, s ktorým sa mal stretnúť na krstení jednej zo svojich kníh. Polícia však varuje, že ide o nepravdivú informáciu. "Naratív o virálne šírenej fotografii podozrivého s Martinom Milanom Šimečkom nie je pravdivý. Na fotografii sa s podozrivým nachádza iná osoba," potvrdila to polícia na sociálnej sieti.

Ani liberál, ani extrémista:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Ministerstvo vnútra SR)

Spájanie Juraja Cintulu s hnutím Progresívne Slovensko ostro odmieta aj jeho predseda Michal Šimečka. "Zdieľame zdesenie z dnešného atentátu na premiéra. Máme obavu z ďalšej eskalácie napätia v spoločnosti. Varujeme preto pred šírením nepravdivých informácií o strelcovi. Jednoznačne odmietame, že by bol členom nášho hnutia. Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov. Ostro odsudzujeme jeho ohavný čin,“ poznamenal na sociálnej sieti.

Umiernenejší ho zas označujú za extrémistu, ktorý bol súčasťou organizácie Slovenskí Branci. Ide o neregistrovanú polovojenskú skupinu, ktorá pôsobila na Sloevnsku už od roku 2012. Organizácia bola pôvodne založená ako neregistrovaný telesno-branný klub. Neskôr sa do povedomia dostala kvôli ich príslušnosti k militantným skupinám so sklonom k extrémizmu. V roku 2022 sa rozhodli svoje pôsobenie skončiť. 

Juraja Cintulu s touto organizáciou spájajú na základe fotografie, ktorá sa objavila na sociálnej sieti Slovenskí Branci. Atentátnik na nej stojí vzpriamene a pod príspevkom sa objavuje text podporujúcu organizáciu. Okrem toho mal taktiež napísať príspevky s proruskou tematikou. Aj to však polícia vyvrátila. "Naratív o členstve podozrivého v polovojenskej skupine Slovenskí branci nie je pravdivý. Podozrivý sa v minulosti zúčastnil na akcii tejto skupiny, avšak nebol členom žiadneho radikálneho či extrémistického subjektu," poznamenala na sociálnej sieti.

Ani liberál, ani extrémista:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Ministerstvo vnútra SR)

Okrem toho ľudia na sociálnej sieti označujú manželku atentátnika za utečenkyňu z Ukrajiny. Aj to však polícia tvrdo odmieta. "Naratív o tom, že manželka podozrivého má byť utečenkyňou z Ukrajiny, nie je pravdivý. Túto informáciu polícia vyvrátila," dodali muži zákona.

Ani liberál, ani extrémista:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Ministerstvo vnútra SR)

Polícia aktuálne pracuje s verziou, že podozrivý konal ako takzvaný osamelý vlk na základe politického motívu a odmietajú jeho príslušnosť k nejakej politickej skupine. "Pojem osamelý vlk predstavuje jednotlivca, ktorý svoj akt spácha nezávisle, bez priamej pomoci, koordinácie alebo podpory akejkoľvek skupiny alebo organizácie. Predmetom aktuálneho šetrenia je aj postup bezpečnostných zložiek. Vyvarujme sa preto internetovým súdom a vytváraniu unáhlených záverov a počkajme na oficiálne výsledky prebiehajúceho šetrenia," dodala polícia.

Okrem toho sa rozhodli apelovať na ľudí. "Ako sa predpokladalo, v súvislosti s atentátom na predsedu vlády sa v informačnom priestore objavilo veľké množstvo dezinformácií a nenávistných prejavov. Preto opäť apelujeme na občanov, aby boli zdržanliví, nešírili neoverené informácie a nepodporovali nenávisť a výzvy k násiliu. Zároveň vyzývame všetkých mienkotvorcov a médiá, aby sa vyvarovali amplifikácií neoverených senzačných informácií a počkali na oficiálne vyjadrenia štátnych inštitúcií," dodali

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoLeviceHandlováJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu