Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarský premiér nechce poskytnúť Ukrajine žiadne zbrane! Dôvod je viac ako prekvapujúci

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že neumožní dodávky zbraní na Ukrajinu cez územie svojho štátu. Predseda maďarskej vlády však potvrdil, že krajina umožní humanitárne dodávky na Ukrajinu. Rovnakú rétoriku presadzuje aj minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó.

"Na Ukrajine žijú Maďari a nepodporíme ani jediný krok, ktorý by ohrozil ich bezpečnosť. Postaráme sa aj o utečencov, ktorí prichádzajú z Ukrajiny," dodal Orbán.

Na rozdiel od iných krajín Maďarsko nepošle Ukrajine zbrane. Orbán sa nechal počuť, že ich aj tak potrebuje maďarská armáda. Uvádza to aj Reuters. "Nemôžeme robiť nepremyslené kroky. Nie je potrebné posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú Maďari, a je možné, že tieto zbrane použijú proti nim," uviedol v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1.

Šokujúce zábery: Rusi zasiahli budovu krajského súdu v Charkove! Ostali po nej trosky a ranení (Zdroj: Facebook/Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (SES, DSNS))

Orbán zdôraznil, že Maďarsko sa chce udržať mimo rusko-ukrajinského konfliktu. Predseda maďarskej vlády vidí záruku bezpečnosti Maďarska v členstve v Severoatlantickej aliancii, nech sa konflikt vyvinie akýmkoľvek smerom. "Stojíme za Ukrajinou, za jej územnou celistvosťou a zvrchovanosťou," doplnil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Proti ruskej agresii

Maďarská vláda, ktorá v poslednom desaťročí udržiavala úzky vzťah s Kremľom, odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a súhlasila s európskymi sankciami. Zároveň podpísala aktiváciu Európskeho mierového nástroja, ktorý EÚ umožňuje financovať nákup a dodávku zbraní, píše Politico. 

Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní (Zdroj: profimedia.sk)

Dodal však, že zo sankcií je potrebné vynechať projekt rozšírenia jedinej maďarskej atómovej elektrárne Paks. "Na to by Maďari doplatili. Kým budem premiérom, sankcie neohrozia bezpečnosť dodávok energií. Podporíme všetky sankcie zavedené Európskou úniou voči Rusku, ale našu elektráreň vynechajte," konštatoval Orbán, ktorého 3. apríla čakajú parlamentné voľby.

 

Viac o téme: VojnaMaďarskoUkrajinaViktor OrbánUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu