Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Klimatológovia varujú: Európa sa otepľuje oveľa rýchlejšie, ako očakávali, najbližšie roky zažijeme peklo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

USA - Máme dôvod na obavu! Nový výskum medzinárodného tímu klimatológov totiž ukázal, že počet letných dní s extrémnym teplom sa od 50. rokoch 20. storočia v Európe strojnásobil a letá sa celkovo stali teplejšími. Naopak, zimné dni s extrémne nízkymi teplotami ubudli a v súčasnosti ich je oproti päťdesiatym rokom len polovica, alebo dokonca tretina (výsledky sa líšili podľa regiónov).

Výskum bol zverejnený v odbornom časopise Geophysical Research Letters. Klimatológovia skonštatovali, že tohtoročné leto prinieslo Európe množstvo prekonaných teplotných rekordov. Napríklad v obci Coschen na nemecko-poľskej hranici namerali 38,6 stupňa Celzia, v poľskom meste meste Radzyn 38,2 a v českých Doksanoch 38,9 stupňa Celzia. V častiach severovýchodného Španielska a na juhu Francúzska sa ortute teplomerov dokonca vyšplhali až nad 45 stupňov Celzia.

Ilustračné foto.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odborníkov sú extrémne horúce dni v súčasnosti priemerne o 2,3 stupňa teplejšie, pričom extrémne chladné dni sú teplejšie o tri stupne Celzia.

Ich štúdia ďalej ukázala, že niektoré časti Európy sa otepľujú ešte rýchlejšie, ako to predpokladali klimatické modely.

Štáty strednej Európy sužujú pekelné horúčavy

Klimatická zmena sa najvýraznejšie prejavila v strednej Európe, teda na Slovensku, v Česku, Lichtenštajnsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku, Slovinsku a vo Švajčiarsku.


Čítajte aj: Tohtoročné leto zrejme prepíše históriu Slovenska: FOTO Desivé slová meteorológa o tom, čo zažijeme v auguste


V krajinách strednej Európy sa extrémy zvyšovali o 0,14 stupňa Celzia za desaťročie. Autori štúdie v tomto zmysle dodali, že teploty v regióne rástli o viac ako o stupeň oproti stavu inde v Európe.

Najväčšie rozdiely reálnych teplôt oproti modelom je podľa nich vidieť v Holandsku, Belgicku a vo Francúzsku. Klimatický analytik Geert Jan van Oldenborgh poznamenal, že modely sú asi o dve tretiny nižšie ako pozorované trendy. „Nové rekordy prekonávame rýchlejšie, ako sme čakali,“ dodal.

Jeho tvrdenie potvrdila Ruth Lorenzová, ktorá výskum viedla. „Aj v regionálnych rozmeroch Európy môžeme jasne vidieť, že sú trendy (otepľovania) väčšie, než by sme očakávali.“ Podľa Lorenzovej je to „jasný signál klimatickej zmeny“.


Čítajte aj: Šokujúca správa OSN o klimatickej zmene: Svet je pod obrovským tlakom, s týmto treba OKAMŽITE prestať


Výhľad klimatológov neveští nič dobré

Vedci predpokladajú, že letá a zimy v Európe budú v nasledujúcich rokoch čoraz teplejšie. Uvedené závisí od toho, ako sa bude zmena klímy zrýchľovať a od toho sa budú zvyšovať negatívne dopady na ľudí a životné prostredie.

Lorenzovej tím sa pri štúdii opieral o dáta z európskych meteorologických staníc z rokov 1950 až 2018. Počas tohto obdobia analyzovali jedno percento najteplejších a najvlhkejších dní a tiež jedno percento najchladnejších dní.

Viac o téme: EurópaGlobálne otepľovanieKlimatická zmenaTeplotné rekordy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu