Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka, povedal Miko

Ladislav Miko
Ladislav Miko (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo porovnávať napríklad so Srbskom. SR však dostatočne nevyužíva potenciál v rozhodovaní o Európe alebo v čerpaní eurofondov. Povedal to bývalý vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku, súčasný poradca českého prezidenta Petra Pavla a expert na životné prostredie Ladislav Miko.

Ľuďom na Slovensku podľa neho chýba porovnanie, aké by to bolo, keby krajina nebola členom EÚ. "Skúsme sa zamyslieť nad štátmi, ktoré majú podobnú minulosť ako my, ale do EÚ sa nedostali, a porovnajme si, kde boli ony v 80. rokoch, keď tu nastala zmena, kde boli ony v roku 2004, keď sme vstupovali do Únie, a kde sú dnes. Naraz vám vyskočí, aký je to obrovský rozdiel pre domáci biznis, prístup na trhy, stabilitu meny a x ďalších vecí," priblížil. Ako vhodný príklad na porovnanie uviedol Srbsko. V rôznych ukazovateľoch vrátane životnej úrovne, dĺžky dožitia či zdravotného stavu je na tom Slovensko podľa neho lepšie práve vďaka členstvu v EÚ.

archívne video

Ministerstvo práce pomôže mladým dospelým z detských domovov k získaniu vodičských preukazov, tvrdí Branislav Ondruš (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Miko zároveň upozornil, že SR nevyužíva dostatočne potenciál, ktorý EÚ ponúka napríklad v oblasti spoločného rozhodovania. Na to musia mať občania k Únii vzťah aj dostatočné zastúpenie v inštitúciách, ale Slovensko do toho podľa neho dostatočne neinvestovalo.

Slovensko naplno nevyužíva eurofondy

SR tiež podľa Mika zďaleka naplno nevyužíva európske fondy, čo videl aj ako vedúci Zastúpenia EK na Slovensku. Dôvodov je viacero vrátane politických či administratívnych. "Ale celý vtip bol v tom, že fondy nezískali dôveru v tej komunite, ktorá si na nich mohla vylepšiť rozpočet - obce, rôzne združenia, dokonca aj ministerstvá neboli schopné ich využiť alebo pokiaľ áno, tak to bolo zložité," priblížil vtedajšiu situáciu, ktorá sa podľa neho zlepšila len trochu. Poznamenal, že eurofondy sú často rukojemníkom politických nezhôd alebo vyjednávania.

Česko je na tom lepšie

Česko je na tom podľa neho výrazne lepšie. "ČR je v mnohých fondoch takmer premiantom. Je tam oveľa viac projektov, než koľko je peňazí, a darí sa všetky peniaze čerpať," povedal Miko. Dodal, že ČR mala s čerpaním fondov problém na začiatku, ale dokázala sa z toho poučiť. V krajine tiež podľa neho lepšie funguje kontrola.

Príkladom výraznej pozitívnej zmeny súvisiacej so vstupom krajiny do EÚ je podľa Mika aj oblasť životného prostredia. Podotkol, že ovzdušie, stav riek, lesov a celkovo životného prostredia či zdravotný stav ľudí sa začal postupne zlepšovať už koncom 90. rokov, keď SR začala prijímať európsku legislatívu potrebnú na vstup do Únie. "Z hľadiska dôsledkov na životné prostredie je európska legislatíva jednoducho najpokročilejšia na svete," dodal Miko.

Viac o téme: Životné prostredieEurofondyČRLadislav MikoEÚ20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu