Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lukratívna objednávka do Lešti? Horalky, čipsy a detské šampanské za vyše 300-tisíc! Ministerstvo vysvetľuje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - 2-tisíc kusov Študentskej pečate, rovnaké množstvo Milka čokolád, 4-tisíc kusov Horaliek, 100 fliaš detského šampanského či 70 fliaš šumivého vína. Nie, to nie je žiadny zoznam na oslavu, ale len časť z objednávky, ktorú si dalo vyhotoviť výcvikové stredisko Lešť. Ministerstvo obrany teraz vysvetľuje. Podľa ich slov je všetko inak, ako na prvý pohľad vyzerá!

Výcvikové stredisko Lešť je v poslednom období mimoriadne riešené. Môže za to vojna na Ukrajine, aj fakt, že sa tu uskutočnilo cvičenie Saber Strike 22 spolu s vojakmi z USA. Avšak, v súčasnosti viac, ako výcvik zaujala zmluva, ktorá bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. Jej súčasťou je zabezpečenie tisícok cukroviniek a nápojov práve pre výcvikové stredisko. 

Zmluva bola zverejnená ešte 22. augusta a je účinná až do konca budúceho roka. Celková cena zákazy je takmer 327-tisíc eur. Vznikla na základe verejného obstarávania, ktoré vyhrala spoločnosť GLOBUS. Obsah zmluvy je však mimoriadne zaujímavý.

Lukratívna objednávka do Lešti?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CRZ)
Lukratívna objednávka do Lešti?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CRZ)

Napríklad, výcvikové stredisko si objednalo 8-tisíc kusov Milka čokolád s gramážou 300 gramov, 2-tisíc kusov bonboniéry Študentská pečať, 70 kusov 250-gramových balíčkov čajového pečiva, 150 balíčkov čipsov, celkovo 1200 balení instantnej kávy, 400 fliaš ochutených perlivých nápojov. Mysleli aj na tých, ktorí majú bezlepkovú diétu - tým výcvikové stredisko dalo zaobstarať 10-tisíc kusov bezlepkovej oblátky. Avšak, v objednávke sa nájde aj alkoholický tovar. Napríklad, 100 fliaš detského šampanského, 70 litrov bieleho vína, rovnaké množstvo červeného vína či 70 fliaš šumivého vína Hubert de Luxe. 

Rezort obrany vysvetľuje

V tejto súvislosti sme preto kontaktovali ministerstvo obrany s otázkami, či v priestoroch výcvikového strediska pripravujú, vzhľadom na objednávku, nejakú "veselicu". Podľa hovorkyne rezortu Martiny Kovaľ Kakaščíkovej nejde o žiadnu lukratívnu zmluvu v súvislosti s oslavou, ale o bežnú objednávku zameranú na zabezpečenie stravy. "V súčasnosti je vo VVP Lešť vyše tisíc spojeneckých vojakov, okrem toho ho navštevujú VIP osoby, priestor využívajú aj zložky ministerstva vnútra či naše vojenské jednotky, ktorým je zabezpečovaná strava. Denne hovoríme v priemere o 1500 osobách. Navyše, ako je uvedené, zmluva je platná do konca roka 2023. Keď si teda dáte do pomeru počet ľudí, ktorým je zabezpečovaná strava 3x za deň, počet mesiacov, na ktoré je zmluva uzatvorená a sumu, ktorú uvádzate, dospejete k záveru, že ide o štandardnú čiastku," poznamenala hovorkyňa rezortu, Ako dodala, žiadna oslava sa v areáli výcvikového strediska nechystá ani nekoná a jednotlivý tovar zmluvy je súčasťou dennej stravnej dávky. 

Archívne VIDEO Jaroslav Naď s ministrom obrany Slovinskej republiky Marjanom Šarcom navštívili vojakov pôsobiacich v Lešti

Jaroslav Naď s ministrom obrany Slovinskej republiky Marjanom Šarcom navštívili vojakov pôsobiacich v Lešti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viac o téme: Ministerstvo obranyCukrovinkyVerejné obstarávanieVýcvikové stredisko LešťObjednávka cukroviniek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu