Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kúpiť si byt v Bratislave sa stáva už len snom mladých Slovákov. Ako si zabezpečiť bývanie za rozumnú cenu a byť na skok od centra?

Bývanie v predmestských oblastiach je veľmi populárne. Advertoriál Zobraziť galériu (5)
Bývanie v predmestských oblastiach je veľmi populárne. (Zdroj: Laurin dvor)

BRATISLAVA - Trendy v oblasti bývania sa neustále menia, čo ich ovplyvňuje najviac? Vo všeobecnosti mladí ľudia hľadajúci bývanie prihliadajú najmä na flexibilitu, udržateľnosť a potreby aktívneho životného štýlu. Hľadajú bývanie, ktoré im poskytne nielen pohodlie a komfort, ale aj príležitosť pre lepší životný štýl a vzťah s okolitým prostredím. Rozhodujúcim faktorom je, samozrejme, cena.

Nové trendy priniesla aj pandémia – predtým, než vypukla, uprednostňovali mladí najmä bývanie v bytoch čo najbližšie k centru mesta. Avšak počas pandémie, kedy každý hľadal kúsok pokoja a priestoru, sa preferencie výrazne zmenili. Mnohí začali hľadať bývanie mimo centrálnej časti, na miestach, kde majú viac vonkajšieho priestoru.

V popredí je preto čoraz viac bývanie v predmestských oblastiach, respektíve na okraji miest, ktoré spĺňa potreby tých, čo hľadajú rovnováhu medzi mestom a vidiekom. Jednoducho byť v meste, nie v úplnom centre, nevzdávať sa kozmopolitnejšieho štýlu života, moderných zariadení ani služieb a zároveň mať pokoj a priestor na vonkajšie aktivity. Tento kompromis spolu s výhodnou cenou je najžiadanejší. Vládne nielen na Slovensku, ale aj v krajinách po celom svete.

Súkromný bazén je súčasťou bývania v Laurinom dvore.
Zobraziť galériu (5)
Súkromný bazén je súčasťou bývania v Laurinom dvore.  (Zdroj: Laurin dvor)

V pokojnom prostredí, no na skok od centra

Príkladom tejto formy bývania je aj developerský projekt Laurin dvor, ktorý vyrastá na začiatku bratislavských Podunajských Biskupíc. Šesť domov s dokopy 101 bytmi s dobrou občianskou vybavenosťou má výbornú dostupnosť autom aj MHD do centra mesta. Práve toto bývanie kombinuje výhody obidvoch svetov. A navyše, ako jedno z mála sa môže pochváliť nimočne dostupným bývaním pre každého – cena za m2 je v priemere 3400 eur v závislosti od výmery.  Okrem priaznivej ceny ponúka aj niekoľko ďalších, naozaj zaujímavých benefitov, akým je napríklad menší počet bytov v dome, vlastné bazény, zabezpečený areál a priamy súkromný prístup na hrádzu Malého Dunaja. Projekt realizuje dvojica skúsených developerov Sympatia a LeiLa, s.r.o.

Na čom ľuďom pri výbere záleží najviac?

  • Cena – obmedzený rozpočet na bývanie prinúti mladých hľadať aj inde ako v centre, výhodou je väčší priestor za dostupnejšiu cenu
  • Pokojné prostredie – mestský životný štýl si vyžaduje aj oddych v menej rušnom prostredí, čo poskytuje najmä bývanie mimo centra
  • Blízkosť toho najdôležitejšieho – či už zdravotných, sociálnych či školských zariadení, ktoré je dobre mať na dosah v prípade potreby 
  • Prístup k prírode – zelené plochy v centre sú obmedzené a nestačia na oddych pre všetkých
  • Komunitné bývanie – dobré susedské vzťahy sú na nezaplatenie, menší počet bytov podporuje interakciu a komunikáciu medzi obyvateľmi, kedy každý každého pozná


Komunitné bývanie sa stáva čoraz žiadanejším trendom, je zrejme následkom kovidovej izolácie. V skutočnosti ide o to, že ľudia chcú žiť v prostredí, kde sa môžu navzájom spoznávať, rozvíjať priateľstvá a pomáhať si. Komunitné bývanie je aj hlavnou myšlienkou bývania v Laurinom dvore, na ktoré dbali developeri už od vzniku projektu. Preto ide o bytové domy s menším počtom bytov, tým pádom aj menším počtom susedov, čo pomáha osobnejším vzťahom. Celý areál je zabezpečený plotom a kamerovým systémom. Bezpečné je aj parkovanie v podzemných garážach s rampou a mrežou. V areáli je dostatok zelene aj zastrešených altánkov so sedením, kde si môžu noví susedia grilovať. Súkromné je aj napojenie na hrádzu Malého Dunaja, kde sa dá aktívne relaxovať. 

Komunitné bývanie má svoje výhody.
Zobraziť galériu (5)
Komunitné bývanie má svoje výhody.  (Zdroj: Laurin dvor)

Čerešnička na záver, ktorú inde nenájdete

Len pripomíname, stále píšeme o developerskom projekte na Slovensku za dostupné ceny. Pretože mať svoj bazén, a nie jeden, si bežne nemôže dovoliť hocikto. Výhodné bývanie v Laurinom dvore však dbá na potreby jeho nových obyvateľov, a preto v ňom vyrastie aj voľnočasová zóna s dospelým aj detským bazénom, detským ihriskom, vonkajším fitness, cyklopointom či vyvýšenými záhonmi.

Laurin dvor.
Zobraziť galériu (5)
Laurin dvor.  (Zdroj: Laurin dvor)

Viac foto projektu Laurin dvor si môžete pozrieť v galérii:

Galéria: Laurin dvor

Ak aj vy hľadáte nové bývanie, vybrať si spomedzi 1 až 5-izbových bytov v Laurinom dvore môžete TU.

Kúpiť si byt v

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Laurin dvor s.r.o.

Viac o téme: BratislavaBývanie Developerský projektBytyLaurin dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu