Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Galko o kauze odpočúvania: Všetko bolo legálne!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA – Minister obrany prehovoril o odpočúvaní novinárov Vojenským obranným spravodajstvom. V súvislosti s ním podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Odpočúvanie novinárov však nevylúčil a uviedol, že každé odpočúvanie prebieha legálne.

Minister si myslí, že ide o diskreditačnú kampaň. Naznačil, že je za tým priamo niekto, komu prekazil kšefty. „Ak si niekto myslí, že je to náhoda, tak sa mýli,“ povedal. Ako príklad uviedol, že pred niekoľkými dňami pripravil rezort obrany trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu pri uzatvorení zmluvy na systém Mobilného komunikačného systému (MOKYS), kde sa SR zaviazala splatiť niekoľko miliárd slovenských korún.

Niekoľko dní po tom dostali redakcie anonymný tip na nákup vojenských nákladných áut, v ďalších dňoch dostali ďalší tip na nákup troch vojenských sanitiek. "Dnes dve periodiká zverejnili články o údajnom nelegálnom odpočúvaní novinárov vojenskou kontrarozviedkou," zdôraznil Galko."Teraz bude všetko v rukách vyšetrovacích orgánov, ktorým plne dôverujem," uviedol po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou.

Zároveň zdôraznil, že vojenská kontrarozviedka odpočúvania nerobí. "Každé odpočúvanie sa deje len so súhlasom sudcu, to znamená legálne a prostredníctvom policajného zboru. Toto je pre mňa rozhodujúce," podčiarkol minister, ktorý po krátkom brífingu odmietol odpovedať na otázky novinárov a zo vstupnej haly na Úrade vlády náhle odišiel.

Tlačovka Galko

Baránek: Kauza odpočúvania je výsledkom predvolebného boja

Kauza údajného odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom je podľa analytika Jána Baránka výsledkom predvolebného boja. "Som rád, že sú predčasné voľby, pretože inak by sme sa o tom nedozvedeli. Len škoda, že to nevyšlo najavo skôr," povedal dnes Baránek. Podľa neho však takéto kauzy nezvyknú u nás poškodiť politikov, či ich strany. "Voliči vedia, že bežní ľudia nie sú odpočúvaní, že odpočúvaní sú len tí hore," povedal s tým, že kauza predznamenáva tvrdý predvolebný boj. Baránek zároveň upozornil, že v súčasnosti nebojuje medzi sebou pravica a ľavica, ale boj prebieha vo vnútri pravice. "Uvidíme, ako tento bratovražedný súboj bude pokračovať," dodal.

Odpočúvanie novinárov odsudzuje aj strana Most-Híd. Považuje to za absolútne neprijateľný krok, odporujúci základným princípom demokratického a právneho štátu. „Táto vec musí byť okamžite prešetrená a podľa záveru žiadame aj vyvodenie personálnej a politickej zodpovednosti,” povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podľa neho je potrebné zabrániť tomu, aby takémuto zneužívaniu spravodajských systémov mohlo dochádzať.

V zmysle zákona súd nesmie zverejniť a informovať o rozhodnutiach, či dali, alebo nedali súhlas na odpočúvanie. "Rozhodnutia súdov v žiadostiach o vydanie súhlasu na použitie ITP (informačno-technických prostriedkov) podliehajú ustanoveniam Zákona číslo 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a zmene a doplnení niektorých zákonov. Keďže patria pod stupeň utajenia, súd v zmysle tohto zákona nesmie zverejniť údaje o nich a informácie z takýchto rozhodnutí. Porušenie týchto ustanovení môže mať za následok aj trestnoprávny postih," povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Denníky Nový Čas a Pravda dnes priniesli informácie o odpočúvaní viacerých novinárov, ktoré údajne robilo v uplynulých mesiacoch Vojenské obranné spravodajstvo, spadajúce pod ministerstvo obrany. Z prepisov podľa Nového Času vyplýva, že "vojenskí tajní" napichli telefón šéfa televízie TA 3 Michala Gučíka, ale aj novinárov denníka Pravda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu