Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obvinený zo spolupráce so sýkorovcami do väzby nejde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Polícia ho viní zo spolupráce so sýkorovcami, do väzby však nejde. Najvyšší súd SR dnes nevyhovel prokurátorovi, ktorý sa dožadoval väzby pre Juraja H., keďže ho do väzby nevzal ani sudca pre prípravné konanie.

Juraja H. podľa polície na základe pokynov zo skupiny sýkorovcov zabezpečoval pozemky a priestory na uskladnenie vecí, najmä zbraní a výbušnín. Údajne tiež sledoval osoby, pričom za toto všetko ho pravidelne odmeňovali.

„Preto je jeho stíhanie založené na tom, že podporoval zločineckú skupinu,“ uviedol v piatok 26. apríla policajný prezident Tibor Gašpar. „Samotné členstvo v zločineckej skupine väzobný dôvod nezakladá,“ píše sa v uznesení najvyššieho súdu, ktoré poskytlo jeho tlačové oddelenie.

Policajti našli v dvoch úkrytoch pod záhradnou chatkou na Záhorí a v bratislavskej garáži množstvo munície a trhavín. Podľa najvyššieho súdu však „z výpovede obvineného a svedka nevyplýva, že obvinený mal vedomosť o tom, že sa v nehnuteľnostiach, ktoré vlastnil (garáž, záhradná chatka), nachádzajú zbrane,“ uvádza súd. Dôvod na väzbu nevidel súd aj z toho dôvodu, že obvinený je riadne zamestnaný a orgánom činným v trestnom konaní je známy aj jeho pobyt. „V súčasnom štádiu trestného stíhania nie je zrejmé, v akej trestnej činnosti by mal na slobode pokračovať,“ skonštatoval súd.

V jednej z bratislavských garáží našli policajti 28 puškových a 16 ručných granátov, 12 pištolí, 24 kilogramov priemyselnej trhaviny, 30 samopalov, osem rôznych pušiek, jedno strieľajúce pero i sedem protipancierových zbraní. Druhú skrýšu odhalili pod záhradnou chatou na Záhorí, kde našli tri plastové sudy so 16 útočnými puškami, štyri brokovnice, desať pištolí, deväť protipancierových zbraní a 240 kilogramov priemyselných trhavín a pravdepodobne aj balenia semtexu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu