Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V SNG uvidíme unikátnu zbierku diel súčasných slovenských umelcov

PR článok Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Tatra banka, SNG)

Motýľa nekúpiš. Tak znie názov novej výstavy, ktorú môžete vidieť v Slovenskej národnej galérii. Túto jedinečnú zbierku diel venovala Slovenskej národnej galérii Tatra banka ako dar pre nás všetkých.

Na novej výstave nájdeme originálne prírastky do zbierok SNG od autorov - Erik Binder, Marko Blažo, Marek Kvetan, Denisa Lehocká a Milan Tittel. Rozmanité diela súčasného umenia spracované rozličnými prístupmi a médiami sú zárukou nevšedného zážitku.

Erik Binder (1974 Hnúšťa)

Erik Binder ako umelec pracuje so všetkými médiami od  kresby, maľby, grafiky cez objekty a inštalácie až po prácu s hudbou, zvukom a poéziou. Hlavnou témou vystaveného diela je neudržateľný konzum spoločnosti a jej nenásytnosť. V audiovizuálnom diele autor vyjadruje očistu človeka oslobodzujúceho sa od materialistických túžob.

V SNG uvidíme unikátnu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Martin Deko, SNG Erik Binder: Pneumatrix. 2021. Multimediálna inštalácia)

 

Marko Blažo (1972-2020 Košice)

Marko Blažo bol umelec, ktorý patril vo svojej generácii k najoriginálnejším autorom. Jeho diela sú poetické až melancholické a jeho maľby sú realistické, skôr kreslené alebo vymaľované. V motívoch sa najčastejšie objavujú vlaky, stavebnice, archeológia či staroveká a stredoveká architektúra. Súčasťou zakúpenej pozostalosti je aj jeho zbierka portrétov, fotografií a grafík.

V SNG uvidíme unikátnu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Martin Deko, SNG Marko Blažo: Ruská korida. 2001)

 

Milan Tittel (1966 Litomyšl)

Je majster nájdených predmetov vreckového formátu a na výstave predstavuje svoje rôznorodé kombinácie a prevedenia miniatúr. Súčasťou daru je aj zbierka fotografií a netradičná inštalácia motýľov. Tittelova tvorba je typická intimitou a spôsob inštalácie býva zámerne nenápadný. Výzvou je umelecké dielo vôbec objaviť a je potrebné k nemu pristúpiť na dosah ruky, aby sme ho dokázali vnímať. 

V SNG uvidíme unikátnu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Tittel, Dno. 2021. Inštalácia, silikónové odliatky)

 

Denisa Lehocká (1970 Trenčín)

Denisa Lehocká ako jedna z našich najúspešnejších súčasných umelkýň tvorí diela, ktorých hlavnou charakteristikou je stvárnenie, naplnenie alebo oživenie priestoru, v ktorom sa jej diela nachádzajú. Pri práci používa rozmanité sochárske, textilné aj maliarske techniky. Vytvára jedinečné diela pre konkrétne miesto a čas.

V SNG uvidíme unikátnu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Martin Deko, SNG Denisa Lehocká: Bez názvu. 2019. Objekt, kombinovaná technika a materiál)

 

Marek Kvetan (1976 Piešťany)

Ďalším umeleckým dielom v novej zbierke je zvuková inštalácia s názvom „Echo“ od Mareka Kvetana. Je to zbierka troch „spievajúcich truhlíc“, ktorá oživuje staré lokálne truhlice novými technológiami. Jeho tvorba je flexibilná a premenlivá a vždy je „tu a teraz“. Jeho diela sú krásne, trblietavé až dizajnérske, vždy však s drobným ironickým presahom.

V SNG uvidíme unikátnu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Adam Šakový, Marek Kvetan: Echo. 2018)

Ako uvádza SNG, stále väčšie percento novozakúpených diel do zbierok galérie tvoria kvôli kráteniu financií dary. Pomoc pri misii národnej galérie vytvárať pamäťovú stopu vizuálnej kutlúry svojho spoločenstva od partnera, akým je v súčasnosti Tatra banka, nie je z jej pohľadu charita, ale filantropia, teda snaha meniť svet k lepšiemu. Dlhoročné partnerstvo banky a galérie dokazuje ich spoločný záujem o lepší a krajší svet. Diela, ktoré vypovedajú o nás – o spoločnosti, ktorá ich vytvorila a ktorá s nimi žila, chcú uchovať pre ďalšie generácie.

Veríme, že už čoskoro si budete môcť užiť túto výstavu osobne. Vstup do SNG je vďaka partnerstvu s Tatra bankou pre nás všetkých celoročne zadarmo.

V SNG uvidíme unikátnu
 (Zdroj: Tatra banka)

Umenie je dar – Tatra banka

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu