Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Deň víťazstva nad fašizmom si pripomenuli aj opozičné strany: Mier nie je samozrejmosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Aj vďaka tomu, že Slovensko je dnes pevnou súčasťou Západu, Európskej únie a NATO, sú pre nás hrôzy vojny len vzdialenou spomienkou. Pripomenul to pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom predseda opozičného PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Zdôraznil, že mier nie je samozrejmosťou.

"Dnes vzdávame úctu obetiam tej najstrašnejšej vojny a tragédie 20. storočia a zároveň hrdinom, ktorí bojovali proti fašizmu," vyhlásil s tým, že vojna bola po stáročia každodennou realitou našich predkov.

archívne video

Musíme si pripomínať, že mier ani zďaleka nie je samozrejmosťou, poznamenala Čaputová (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa Šimečku sa treba mať na pozore, keď mier v Európe niekto ohrozuje. "Dnes je to Vladimir Putin so svojou agresívnou politikou a vojnou na Ukrajine. Práve spomienka na všetkých hrdinov, ktorí bojovali proti fašizmu, nám ukazuje, aké potrebné je Ukrajine pomôcť. Nebráni len svoje územie a životy ľudí, ale aj zjednotenú, slobodnú a mierovú Európu, do ktorej patríme aj my," uzavrel.

Politici by mali nenávistnú a extrémistickú politiku jasne odmietnuť, tvrdí SaS

Deň víťazstva nad fašizmom znamenal porazenie nenávistnej ideológie, ktorá má na svedomí milióny nevinných životov. V súčasnosti čoraz viac vidíme, že ideológia fašizmu a nenávisť sa ani takmer po 80 rokoch z našej spoločnosti nevytratili. Tvrdí to opozičná SaS. Vyzýva politikov, aby nenávistnú a extrémistickú politiku jasne odmietli.

"Stále pretrvávajú nenávistné tendencie, ktoré často živia práve poprední politici. Zároveň v spoločnosti panuje odmietanie demokracie či túžba po totalitných režimoch," priblížil predseda SaS Branislav Gröhling.

Odmietnutie nenávistnej a extrémistickej politiky znamená podľa Gröhlinga napríklad nulovú spoluprácu s extrémistickými stranami, žiadne diskusie s hľadanými zločincami či odsúdenými neonacistami, ako aj jasnú komunikáciu, že demokraciu a slobodu sme si tvrdo vybojovali, a preto viac nebudeme s totalitou a extrémizmom "laškovať".

Násilie ani nenávisť nesmú mať v našej spoločnosti žiadne miesto

Násilie, nenávisť a intolerancia nesmú mať v našej spoločnosti žiadne miesto. Robme všetko preto, aby sa história spred 79 rokov už nikdy nezopakovala. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom to v stredu uviedol predseda opozičného KDH Milan Majerský.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (2)
Milan Majerský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"V súčasnosti aj v kontexte toho, čo sa deje na Ukrajine, vidíme, že tento tak ťažko vybojovaný mier vôbec nie je samozrejmosť a kedykoľvek oň môžeme prísť. Je priveľmi krehký, aby sme s ním mohli narábať tak ľahkovážne," skonštatoval Majerský na sociálnej sieti. Pripomenul pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za krajší dnešok nás a našich detí.

Viac o téme: SaSDeň víťazstva nad fašizmomProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu