Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mestá a obce si pripomínajú hodnotu slobody a demokracie pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Mestá a obce si pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom uctievajú v týchto dňoch pamiatku padlých hrdinov, ktorí bojovali za ideály spravodlivosti a ľudských práv v druhej svetovej vojne. Informoval o tom predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Pripomenul, že tieto udalosti priniesli základy pre slobodnú a demokratickú spoločnosť, v ktorej dnes žijeme.

"V dnešnej dobe je viac ako kedykoľvek predtým dôležité, aby sme si uvedomili hodnotu mieru, slobody a nezávislosti. Na miestnej úrovni je našou úlohou tieto hodnoty chrániť a pripomínať si ich aj pri pietnych aktoch organizovaných samosprávami pri pomníkoch padlých hrdinov či pomníkoch slobody," skonštatoval Božik.

archívne video

Vyhlásenie predsedu Národnej rady Borisa Kollára po pietnom akte na Slavíne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda ZMOS zdôraznil, že v mestách a obciach, kde žijú mladé generácie, nezabúdajú na ponaučenie sa z histórie, aby sa temná éra iracionálnych ideológií nikdy nevrátila. "Týmto v samosprávach budujeme spoločenstvá, ktoré si ctia dedičstvo spomienky na druhú svetovú vojnu a chránia hodnoty miestnej demokracie," uzavrel.

Viac o téme: ZMOSJozef BožikDeň víťazstva nad fašizmom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu