Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zavreli vás po príchode z cudziny? Verejný ochranca práv zasiahol: Fakturácia za štátnu karanténu je nezákonná!

 Fakturácia za povinnú štátnu karanténu je nezákonná Zobraziť galériu (3)
Fakturácia za povinnú štátnu karanténu je nezákonná (Zdroj: Getty Images, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Prvé prípady nákazy Covid-19 na Slovensku v roku 2020 vyvolali veľké obavy a už o niekoľko týždňov sme sa museli všetci riadiť protipandemickými opatreniami. Jedným z kontroverzných nariadení bolo aj umiestňovanie navrátilcov z cudziny do štátom zriadenej karantény. Pokiaľ patríte medzi ľudí, od ktorých štát za štátnu karanténu žiada peniaze, dajte si pozor. Podľa verejného ochrancu práv je fakturácia za povinnú karanténu nezákonná.

archívne video

Kolíková sa potrebuje oboznámiť s rozhodnutím, že štátna karanténa bola protiústavná, o povinnom očkovaní musíme uvažovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mnohí ľudia, ktorí boli počas pandémie Covid19 umiestnení v povinnej štátnej karanténe sa časom dočkali nemilého prekvapenia. Ak aj vy patríte do skupiny ľudí, od ktorých chce štát platbu za toto nedobrovoľné ubytovanie, buďte na pozore. Vymáhanie peňazí za povinnú karanténu je nezákonné.

„Ministra vnútra Ivana Šimka som koncom mája 2023 listom upozornil na to, že ministerstvo vnútra nemalo kompetenciu nariadiť povinnú štátnu karanténu, a preto nebolo oprávnené vymáhať s ňou súvisiace náklady,“ vysvetľuje Róbert Dobrovodský, verejných ochranca práv.

Zavreli vás po príchode
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Dobrovodského sa jeho list adresovaný ministrovi vnútra, ktorý vypracovali jeho kolegovia z Kancelárie verejného ochrancu práv nestretol s najlepšími ohlasmi.

Z analýzy vyplýva, že náklady na karanténu sa mali vymáhať v administratívnom konaní prostredníctvom riadneho rozhodnutia. Proti tomu by mohol občan podľa Dobrovodského podať odvolanie a rozhodnutie by mohlo byť preskúmané súdom.

Zavreli vás po príchode
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„V zmysle zákona však nie je možné náklady za karanténu vymáhať faktúrami. Ministerstvo vnútra považovalo úhradu nákladov súvisiacich s karanténou – predovšetkým poskytovanie stravy - za zmluvný vzťah. Ako právnik venujúci sa občianskemu právu v súvislosti s argumentom ministerstva o zmluvnom vzťahu pripomínam, že osoby neboli v povinnej štátnej karanténe dobrovoľne a na základe zmluvy,“ dodáva ochranca práv.

 

Ministra vnútra Ivana Šimka som koncom mája 2023 listom upozornil na to, že ministerstvo vnútra nemalo kompetenciu...

Posted by Verejný ochranca práv on Monday, July 17, 2023

Podľa Dobrovodského ľudia neprejavili vôľu sa zmluvne viazať, ale len vykonávali povinnosť, ktorá im bola mocensky nariadená štátom, čo potvrdil aj Ústavný súd SR. Ten uviedol, že umiestnenie ľudí v povinnej štátnej karanténe predstavovalo obmedzenie osobnej slobody zo strany štátnej moci.

„Preto ma mimoriadne mrzí, že ministerstvo vnútra naďalej pokračuje vo vymáhaní nákladov za karanténu súkromnoprávnou cestou, do ktorej už, ako verejný ochranca práv, nie som oprávnený vstupovať,“ uzatvára ochranca práv.

Viac o téme: PlatbyFaktúraPandémiaŠtátna karanténaCovid19Verejný ochranca práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu