Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Takto bude vyzerať ďalšia etapa klimatickej katastrofy: Na Zemi sa premnožil tichý zabijak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Nie je to len zničujúce stúpanie teplôt a hladiny svetových vôd. Dôsledkov klimatických zmien je oveľa viac. Keď budete mať oči otvorené, mnohé z nich si všimnete aj vo svojom blízkom okolí. No sú aj také, ktoré ostali na okraji verejného záujmu a práve ony z nás už čoskoro môžu urobiť vyhnancov na vlastnej planéte.

Zmena klímy podľa vedcov spôsobuje aj to, že sa dobre darí jedovatým sladkovodným riasam, ktoré ohrozujú organizmy rýb, pretože okrádajú vodu o kyslík. To však nie je jediná vec, ktorou môžu dopomôcť k prírodnej katastrofe. Súčasne do ovzdušia uvoľňujú metán, ktorý je súčasťou skleníkových plynov. Ten je podľa vedcov 25-krát silnejší znečisťovateľ ako oxid uhličitý!

Časovaná bomba: Klimatická zmena má na svedomí opité lesy, hory sa začínajú rozpadávať

Štúdiu rias podľa Express.co.uk financovala NASA a vedecká nadácia National Science Foundation, ktoré sa spolu zamerali na viac ako polovicu sladkovodných zásob Zeme. Ich zistenia vyplývajú z meraní teplôt a satelitných dát za uplynulých 25 rokov. Výskumníci monitorovali 235 jazier na šiestich kontinentoch a zistili, že teplota v jazerách každú dekádu stúpla o 0,34 stupňov Celzia.

Takto bude vyzerať ďalšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Od vody sme zúfalo závislí

Ešte vyššia rýchlosť globálneho otepľovania bude mať podľa odborníkov na planétu neblahý dopad, pretože podiel toxických rias produkujúcich nebezpečný metán sa v jazerách v priebehu 21. storočia môže zvýšiť zhruba o 20 percent.

„Spoločnosť je závislá na povrchovej vode, ktorej obrovská časť slúži na ľudské využitie,“ povedala Stephanie Hamptonová, odborníčka na životné prostredie. „Nielen kvôli pitnej vode, ale ja na zavlažovanie, výrobu energie či ako súčasť priemyselného využitia,“ dodala s tým, že od konzumácie rýb sú závislé mnohé časti rozvojového sveta. Keď budú priveľké teplotné výkyvy pokračovať, život vo vodách bude miznúť, varujú experti.

Takto bude vyzerať ďalšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: RiasyGlobálne otepľovanieMetánKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu