Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Expert odhalil Putinovu zraniteľnosť: Má problém najmä v TEJTO oblasti! Ukrajinci to vedia obísť

Ruská protivzdušná obrana Pancir
Ruská protivzdušná obrana Pancir (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Ak existuje niečo, čo Vladimir Putin neznáša, je to slabosť. A práve tú teraz odhalil odborník. Podľa bezpečnostného analytika Mattiasa Ekena má Putin momentálne slabé miesto – a je to vo vzduchu.

24. februára 2022 Rusko vypálilo rakety na Ukrajinu a napadlo ju zo severu, juhu a východu s tankami a vojakmi. Odvtedy ubehli viac ako dva roky a Putinova vojna stále zúri. Ruské a ukrajinské jednotky zvádzajú každý deň kruté boje – na zemi, na mori aj vo vzduchu. Podľa odborníkov sú to predovšetkým boje vo vzduchu, ktoré v poslednom čase spôsobujú Rusku čoraz väčšie problémy.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 795 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Zraniteľnosť zo vzduchu

Zatiaľ, čo Putinove jednotky naďalej robia všetko, čo je v ich silách, aby zničili ukrajinskú infraštruktúru, Moskva údajne tiež zápasí s niektorými zraniteľnými miestami, uvádza spravodajský portál Newsweek. Zdá sa teda, že ruská sieť protivzdušnej obrany v súčasnosti prechádza testom. Odborníci tvrdia, že Rusko sa nedokáže dostatočne pripraviť na hrozbu, ktorú predstavujú diaľkové drony a malé lietadlá.

Ukrajinské drony obchádzajú ruské obranné systémy

Podľa správy, hoci Moskva má niekoľko systémov protivzdušnej obrany vrátane pozemných systémov, stíhacích lietadiel a radarov, ako aj zariadení na elektronický boj, Ukrajine sa opakovane podarilo vyhnúť ruským obranným systémom. Ukrajina nedávno niekoľkokrát zaútočila na Rusko dronmi zo vzduchu, čo spôsobilo v Moskve paniku. Ukrajinské stíhačky sa nedávno zamerali aj na ruské ropné rafinérie a strategické základne, ako je kremeľské stredisko diaľkových letov Engels v ruskom Saratovskom regióne.

A ruské obranné systémy majú dokonca rôzne dosahy, čo sa týka vzdialenosti aj výšky, ako pre Newsweek vysvetlila Marina Mironová, vedkyňa na King's College London.

Expert vysvetľuje: Preto má Putin problém s protivzdušnou obranou

Problémom ruskej stratégie protivzdušnej obrany, ktorá podľa správy platí do roku 2030, je, že moskovské systémy nie sú pripravené na typ technológie, ktorá im v súčasnosti lieta okolo uší, vysvetľuje Mattias Eken, obranný a bezpečnostný analytik z európskej pobočky think tanku RAND.

  • "Zdá sa, že Kremeľ bol prekvapený zraniteľnosťou svojho územia voči útokom bezpilotných lietadiel z Ukrajiny vrátane útokov na letecké základne ako Engels," uviedol bezpečnostný analytik pre Newsweek.
  • "Namiesto formulovania koherentnej stratégie sa ruské orgány po útokoch na ich území uchýlili do značnej miery k ad hoc opatreniam. Výzvou pre Rusko nie je nedostatok vybavenia, ale skôr historické zameranie, iný druh hrozby."

 

Putin presunul systémy protivzdušnej obrany bližšie k ruským hraniciam – s fatálnymi následkami

Aby Rusko v budúcnosti zabránilo ďalším útokom z Ukrajiny, presunulo niektoré svoje systémy protivzdušnej obrany bližšie k ukrajinským hraniciam, tvrdí Eken. Podľa správy ruský systém Pancir-S1 patrí medzi systémy, ktoré uzatvárajú medzery a bol inštalovaný na vládnych budovách, ale "účinnosť týchto systémov zostáva neistá," povedal Eken.

„Existujú určité dôkazy, že súčasné systémy protivzdušnej obrany krátkeho dosahu, najmä Pancir, zápasia o to, aby účinne porazili malé ľahké drony,“ cituje Eken Newsweek.

Zábery z relatívne lacných dronov, ktoré zasiahli Pancir v rôznych konfliktoch, naznačujú, že problémy sú technologické a majú korene aj v spôsobe, akým ich Rusko používa, pokračuje Eken. Vo februári 2023 analytik Maxim Starchak napísal, že presun systémov protivzdušnej obrany z ich pôvodných miest „ohrozuje ich účinnosť“. Ak majú odborníci pravdu vo svojich tvrdeniach, potom si Rusko evidentne neurobilo žiadnu veľkú láskavosť premiestnením svojich systémov protivzdušnej obrany.

Samotné Rusko zatiaľ posledné správy o problémoch nekomentovalo. A pravdepodobne to neurobí ani v budúcnosti. Pretože verejne priznať slabiny nie je nevyhnutne jednou z Putinových silných stránok. Ako vždy je potrebné poznamenať, že najnovšie tvrdenia amerického portálu „Newsweek“ nie je možné v súčasnosti nezávisle overiť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu