Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česká vláda chce v reakcii na streľbu na Univerzite Karlovej skoršiu platnosť časti zbrojného zákona

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

PRAHA - Česká vláda schválila návrh novely zákona o zbraniach, ktorý reaguje na vlaňajšiu tragickú streľbu na Univerzite Karlovej v Prahe. Povinnosť predajcov zbraní hlásiť podozrivé nákupy a väčšie právomoci polície na zaistenie zbraní by mohli platiť už od júla tohto roka. V stredu to oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

Súčasná takzvaná "rýchla" novela urýchľuje platnosť dvoch kľúčových opatrení, ktoré nová zbraňová legislatíva schválená poslancami v januári už obsahuje, ale na základe nej by platili až od roku 2026. Obe ustanovenia z "rýchlej" novely sú prevzaté z tejto legislatívy, jedinou zmenou je začiatok ich účinnosti.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

"Nový zákon o zbraniach prinesie zásadné zmeny k lepšiemu. Z dôvodu previazanosti IT systémov však môže platiť až od roku 2016. Niektoré opatrenia, ktoré prispejú k zníženiu pravdepodobnosti opakovania podobnej tragickej udalosti ako na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, ale môžu platiť takmer okamžite," povedal minister.

Vít Rakušan
Zobraziť galériu (3)
Vít Rakušan  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Prvým z nich je zavedenie povinnosti pre podnikateľov v oblasti zbraní a streliva okamžite polícii nahlasovať podozrivé transakcie. "Môže sa objaviť zákazník, ktorý nejaví znaky psychického zdravia už na prvý pohľad alebo sa môže objaviť človek, ktorý sa pokúša kúpiť si zbraň bez toho, aby na to mal zbrojné oprávnenie. V takom prípade musí predajca povinne zareagovať a túto informáciu Polícii ČR odovzdať," vysvetlil Rakušan.

Druhou novinkou, ktorá by mohla platiť už od júla, je rozšírenie možnosti polície zaistiť zbrane aj v prípadoch, keď o ich držiteľovi získa informácie zdôvodňujúce podozrenie, že môže predstavovať nebezpečenstvo pre vnútorný poriadok alebo bezpečnosť. Zbraň mu v takom prípade budú môcť odobrať zo zdravotných dôvodov, ale napríklad aj preto, že sa vyhrážal na sociálnej sieti, spresnilo ministerstvo.

Po skončení vyšetrovania streľby na UK je podľa Rakušana potrebné zodpovedať otázky

Po skončení vyšetrovania vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej (UK) v Prahe je potrebné zodpovedať ešte niektoré ďalšie otázky. V stredu to vyhlásil český minister vnútra Vít Rakušan s tým, že to nie je možné dovtedy, kým vyšetrovanie prebieha."Celospoločensky, pre celú diskusiu, pre naliehavosť situácie a zníženie pocitu bezpečia ľudí v spoločnosti je potrebné, aby sa po skončení vyšetrovania ešte niektoré otázky zodpovedali. Ale to nemôžeme robiť v medziobdobí," povedal Rakušan v reakcii na opozíciu, ktorá podľa jeho slov často hovorí o nutnosti zriadiť vyšetrovaciu komisiu. Na to podľa neho zatiaľ nie je vhodný čas, pretože štátne zastupiteľstvo by žiadne informácie nezverejnilo.

Vít Rakušan
Zobraziť galériu (3)
Vít Rakušan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

"Informácia o tom, že niektoré typy informácií ešte budú po skončení vyšetrovania zverejnené, tu verejne daná je," prisľúbil minister a zároveň požiadal, aby sa tragédia nepolitizovala.Nedokázal odhadnúť, kedy by vyšetrovanie mohlo skončiť. Hoci je identita páchateľa známa, vyšetrovanie je podľa Rakušana komplikované, pretože ide o mnohonásobnú vraždu, ktorá sa stala na troch miestach. Zisťuje sa motív a všetky okolnosti, ktoré činu predchádzali, priblížil šéf rezortu vnútra.

Polícia k prípadu usporiadala niekoľko tlačových konferencií

"To je jedno vyšetrovanie, ktoré beží. A supervízia nad ním a jeho prípadným koncom nie je rukách polície, ale štátneho zastupiteľstva," vysvetlil a upozornil, že práve štátne zastupiteľstvo si vyhradilo možnosť informovať o čomkoľvek, čo sa vzťahuje na prípad. Pripomenul, že polícia k prípadu usporiadala niekoľko tlačových konferencií, a podotkol, že bola "maximálne transparentná".

"Teraz je ako keby tiché obdobie, ale to nie je dané tým, že by chcel niekto mlčať, ale tým, že polícia hovoriť nemôže, štátne zastupiteľstvo vec ešte neuzavrelo a vedľa toho sa uskutočňuje vyšetrovanie Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS), ktoré preveruje postup polície," doplnil Rakušan. Dovtedy priestor na komentár čohokoľvek podľa neho nie je.Útok v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe sa stal 21. decembra 2023. Jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník sa napokon zastrelil.
 

Viac o téme: VládaStreľbaČeskoPrahaUniverzita KarlovaZbrojný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu