Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Archeológovia odkryli staroveký „zombie“ hrob: Vnútri ležalo telo s obrovským kameňom na... Hrozné!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Landesmuseum für Vorgeschichte Halle)

OPPIN – Možno si myslíte, že zombie sú len fiktívnymi postavami z hororových filmov, no ukázalo sa, že aj naši starí predkovia prechovávali strach z nemŕtvych. Archeológovia v Nemecku odkryli pohrebisko zo staršej doby bronzovej, ktoré bolo navrhnuté tak, aby zosnulým zabránili v návrate k životu.

„Zombie“ hroby, staré tisíce rokov, boli objavené v celej Európe. Vyznačujú sa dôkazmi o preventívnych opatreniach prijatých na udržanie mŕtvych tam, kde patria: pevne v zemi. Stratégie zahŕňali prepichovanie mŕtvol kopijou alebo kladenie veľkých kameňov na nohy, aby ich prichytili, informuje portál Newsweek. Väčšina z týchto hrobov pochádza zo stredoveku (od 5. storočia pred Kristom do približne 14. storočia nášho letopočtu), ale niektoré siahajú až do praveku.

Najnovší exemplár, starý asi 4500 rokov, bol nájdený pri dedine Oppin v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko počas vykopávok pred plánovanými stavebnými prácami. Mimoriadne zaujímavý hrob obsahoval telesné pozostatky muža, ktorý mal v čase smrti 40 až 60 rokov, oznámilo štátne múzeum praveku vo svojom príspevku na Facebooku. Muž mal na nohách položený veľký kameň, ktorý meral meter na dĺžku a 50 centimetrov na šírku.

Múzeum poznamenalo, že miesto umiestnenia kameňa muselo mať nejaký dôvod, pravdepodobne, aby sa zosnulá osoba nemohla vrátiť späť medzi živých. Susanne Friederichová, archeologička, ktorá má na starosti vykopávky, pre Newsweek povedala: „Vieme, že už v dobe kamennej sa ľudia báli tých, ktorí vstali z mŕtvych. Chceli tomu zabrániť mágiou. Vtedy ľudia verili, že mŕtvi sa niekedy pokúšali vyslobodiť z hrobov. Niekedy ich preto pokladali na brucho, aby sa zahrabávali čoraz hlbšie do zeme.“

Archeológovia odkryli staroveký „zombie“
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo odborníci stále pracujú na určení veku náleziska, veria, že pochádza z neolitickej kultúry zvonových pohárov – populácie, ktorá priniesla do Británie technológiu doby bronzovej ako súčasť rozsiahlej migrácie, ktorá takmer úplne nahradila skorších obyvateľov ostrova. Ide tak pravdepodobne o prvý „zombie“ hrob z obdobia spomenutej kultúry. Ak túto hypotézu vedci potvrdia, bude to obzvlášť významné vzhľadom na to, že predtým bolo málo dôkazov o tom, že by sa táto kultúra zaoberala takýmito pohrebnými zvykmi.

Viac o téme: HrobArcheológoviaZombieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu