Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37 000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť "oveľa vyššie", informuje o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Riga dodá svoju prvú várku dronov na Ukrajinu v rámci koalície dronov vedenej Lotyšskom, povedala novinárom 16. apríla lotyšská premiérka Evika Silina, informoval Delfi.

21:35 EÚ by mala byť schopná ponúknuť rokovací rámec na začatie procesu vstupu Ukrajiny do Európskej únie v júni, uviedla ukrajinská podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanishyna na tlačovom brífingu 16. apríla. Hromadske spravodajstvo.

21:05 Národná agentúra pre prevenciu korupcie začala monitorovať Illiu Vitiuka, suspendovaného šéfa kybernetickej bezpečnosti Ukrajiny (SBU), po vyšetrovaní http://Slidstvo.Info, informoval portál 16. apríla s odvolaním sa na vyhlásenie agentúry.

20:46 Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny porastie o 3,2 % v roku 2024 a až o 6,5 % v roku 2025, keďže krajina bude naďalej zápasiť s rozsiahlou inváziou.

20:07 Po Olehovi Hladkovskom, bývalom prvom námestníkovi ukrajinského tajomníka Rady pre národnú bezpečnosť a obranu a podozrivom v roky starom trestnom prípade obstarávania obrany, bolo vyhlásené pátranie, informoval 16. apríla Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU). Hladkovského v roku 2019 odvolali a obvinili z nákupu vozidiel pre armádu za umelo navýšené ceny, pričom štát údajne stál viac ako 17 miliónov hr (teraz 430 000 dolárov). Funkciu zastáva od roku 2015.

19:29 Takmer 40 % predaja najväčšieho ruského výrobcu hliníka Rusal je ohrozených sankciami uvalenými USA a Spojeným kráľovstvom, informovala agentúra Bloomberg 16. apríla.

19:12 Zmluva o predaji a zlúčení telekomunikačných spoločností Lifecell a Datagroup-Volia zakazuje akúkoľvek platbu sankcionovanému oligarchovi Michailovi Fridmanovi, povedal 16. apríla pre Interfax Ukrajina generálny riaditeľ Datagroup-Volia Mykhailo Shelemba.

18:45 Keďže jednotky v prvej línii trpia kritickým nedostatkom pracovnej sily a munície, ukrajinskí vojaci tvrdia, že ich cieľom do roku 2024 bude udržať sa na existujúcich pozíciách a počkať na príchod rozhodujúcej západnej pomoci.

18:23 Keďže ruské obete pribúdajú a Moskve ubúdajú väzni, ktorými by zaplnila svoje rady, Rusko zintenzívnilo náborové úsilie zamerané na cudzincov v krajinách s nízkymi príjmami a migrujúcich pracovníkov, aby podporilo svoju vojnu proti Ukrajine.

17:55 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE) 16. apríla jednomyseľne podporilo rezolúciu požadujúcu presun zmrazených ruských aktív do nového fondu na obnovu Ukrajiny.

17:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády, informovala agentúra AFP. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája, doplnila britská stanica BBC.

17:10 Poľskí farmári protestujúci na poľsko-ukrajinskej hranici zrušili blokádu na hraničnom priechode Uhryniv-Dolhobychuv, oznámila 16. apríla ukrajinská štátna pohraničná stráž.

16:51 Brigádny generál Hennadii Shapovalov bol vymenovaný za nového veliteľa síl Južného operačného veliteľstva, oznámilo velenie 16. apríla.

16:30 Ukrajina eviduje takmer 37 000 ľudí, ktorí sa považujú za nezvestných, vrátane detí, iných civilistov a vojenského personálu, uviedol 16. apríla hlavný ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets.

16:02 Ukrajinský návrh zákona o mobilizácii podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj, informoval internetový portál ukrajinského parlamentu Najvyššia rada 16. apríla.

15:46 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku - pravdepodobne bez účasti Ruska. Informuje o tom agentúra AFP.

15:29 Rusko strieľa granáty v pomere približne 10:1 k Ukrajine a má 30-krát viac lietadiel, povedal prezident v rozhovore pre PBS NewsHour zverejnenom 16. apríla.

14:55 Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy.

14:20 Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje o tom agentúra AFP.

13:40 Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP.

12:40 Pred dvoma mesiacmi bol v ruskom väzení zavraždený opozičný politik Alexej Navaľnyj.

12:10 Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Informuje agentúra DPA.

11:55 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informuje správa agentúry AFP.

11:00 Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami. Informuje  agentúra Reuters.

10:30 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili 3, 8 zranili. V Charkovskej oblasti ruské jednotky zaútočili na vzdelávaciu inštitúciu riadenou leteckou bombou v dedine Lukiantsi, pričom zabili dvoch ľudí, uviedol guvernér oblasti Oleh Syniehubov.

9:35 Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informuje agentúra Reuters.

9:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:55 Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť "spravodlivý mier" na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Informuje agentúra AFP a Reuters.  

8:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil v pondelok Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informuje správa agentúry AP. Bezpečnostná konferencia sa konala druhýkrát, tentoraz v hlavnom meste Bulharska Sofii.

Blinken sa na nej zúčastnil cez videohovor, počas svojho príhovoru krajinám prisľúbil bezpečnostnú, ekonomickú a politickú podporu a vyzdvihol dôležitosť mieru v regióne."(Ruský prezident Vladimir) Putin si myslel, že susedné štáty Ukrajiny sa rozhádajú, ale mýlil sa," vyjadril sa Blinken a dodal, že USA budú pokračovať v podporovaní Ukrajiny.

7:50 Vzdušné sily: Ukrajina zostrelila 9 z 9 ruských bezpilotných lietadiel vypustených cez noc. Mobilné palebné skupiny zostrelili drony nad oblasťami Cherson, Mykolaiv, Chmelnytskyi, Poltava, Cherkasy a Dnepropetrovsk.

7:00 Americká Snemovňa reprezentantov bude budúci týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson, píše správa agentúry AFP.

6:17 Rusko plánuje útoky pod falošnou vlajkou na jadrovú elektráreň v Záporoží, povedal Kyjev pre OSN. "To, čo sa stalo v ZNPP 7. a 9. apríla 2024 a potom, bola dobre naplánovaná operácia pod falošnou vlajkou zo strany Ruskej federácie," povedal Sergiy Kyslytsya.

6:00 Viaceré krajiny sledujú, ako dopadne ruská agresia na Ukrajine. Ak by Rusko uspelo, bude to signál pre ďalšie veľmoci a agresívne štáty, a aj preto je podpora Kyjeva v globálnom kontexte zásadná. Český premiér Petr Fiala to povedal v rozhovore pre Českú televíziu po dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Joom Bidenom v Bielom dome. Bez aktívnej úlohy Spojených štátov a ich pomoci svet v bezpečí nebude, dodal Fiala.

Biden ocenil úlohu Českej republiky

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy. Ministerský predseda to povedal novinárom na brífingu, ktorý sa odohral hneď po stretnutí priamo pred Bielym domom.

"Bolo to konanie veľmi priateľské. Prezident Biden opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, naše vzájomné vzťahy a veľmi pozitívne sa vyjadroval o Českej republike, "uviedol Fiala.

Jednou z hlavných tém rokovaní bola ruská invázia na Ukrajinu. Fiala uviedol, že sa s Bidenom zhodli na potrebe pokračovať v pomoci Ukrajincom. "Tak Európa, ako aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine, pretože nemôžeme pripustiť, aby ruská agresívna politika slávila svoj úspech," povedal Fiala, ktorého v utorok čaká rokovanie s predstaviteľmi amerického Kongresu aj o balíku pomoci, ktorý zatiaľ neodhlasovala americká Snemovňa reprezentantov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu