Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obrovský úspech za menej ako dva dni: Slováci vyzbierali na muníciu pre Ukrajinu cez milión eur!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

BRATISLAVA - Viac ako 14 500 ľudí z celého Slovenska prispelo na zbierku Munícia pre Ukrajinu v priebehu len 41 hodín sumou presahujúcou 1-milión eur. Projekt, ktorý vznikol v reakcii na rozhodnutie slovenskej vlády, ktorá sa odmietla pridať k iniciatíve Českej republiky, pokračuje po úspešnom štarte ďalej.

Občianska zbierka odštartovala v utorok 16. apríla a po jej rýchlom nábehu bol už po prvých 13 hodinách prekonaný prvý stanovený míľnik 250-tísc eur. Na prekročenie polmiliónovej hranice stačilo celkovo 27 hodín a sumu 1-milión eur darovali ľudia za menej ako dva dni. Podľa Zuzany Suchovej z fundraisingovej platformy Donio, “táto občianska zbierka v kontexte, v akom sa deje, vytvorí nový míľnik vo filantropii a bude aj významným vyjadrením postoja, odvahy a solidarity mnohých Slovákov a Sloveniek k situácii na Ukrajine”.

Obrovský úspech za menej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: municiapreukrajinu.sk)

Situácia je alarmujúca

Ukrajina v posledných mesiacoch naliehavo žiada európskych partnerov o dodávky delostreleckých granátov, ktoré jej po viac ako dvoch rokoch ruskej agresie dochádzajú, a obáva sa o svoju obranyschopnosť pri očakávanej letnej ruskej ofenzíve. Európska únia však kvôli obmedzeným výrobným kapacitám nie je schopná dodržať svoje skoršie sľuby. Český premiér Petr Fiala preto na februárovom summite Únie predstavil iniciatívu na nákup munície v krajinách mimo EÚ.

Slovenská vláda dáva už od svojho nástupu jasne najavo, že Ukrajinu vojensky podporovať nebude a preferuje mierové rokovania. Organizátori zbierky chcú ukázať, že o tom nerozhoduje len vláda a premiér. 

archívne video

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

“Po necelých dvoch dňoch trvania zbierky je zrejmé, že vďaka občianskej spoločnosti pošle Slovensko na nákup munície pre Ukrajinu najmenej jeden milión eur. Ľudia ukázali veľkú chuť a vôľu pomôcť, za čo im veľmi ďakujeme a budeme vďační za ďalšie dary. Všetky financie, ktoré budú priebežne vyzbierané sa použijú prostredníctvom iniciatívy Dárek pro Putina podľa potrieb ukrajinskej armády a v spolupráci s vykonávateľmi iniciatívy českej vlády na nákup munície. Dobrou správou je, že s rastúcou sumou sa rozširuje naša možnosť pomôcť,” približuje Dodo Dobrík z českého projektu Dárek pro Putina.

Suma stála rastie

Občiansku zbierku „Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my“ podporujú mnohé osobnosti slovenského verejného života. Okamžite zaujala aj svetové médiá, okrem českých a ukrajinských o nej písali aj v najväčších singapurských novinách. Za zbierku sa na sociálnej sieti poďakovala česká ministerka obrany Jana Černochová a spomenutá bola aj v stredu na tlačovej konferencii po stretnutí Jensa Stoltenberga a Petra Fialu.

Obrovský úspech za menej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: municiapreukrajinu.sk)

Viac o téme: ZbierkaMunícia pre Ukrajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu