Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Orgán OSN žiada, aby bol Izrael braný na zodpovednosť za možné vojnové zločiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Bebeto Matthews)

ŽENEVA - Rada OSN pre ľudské práva prijala v piatok rezolúciu, ktorá vyzýva, aby bol Izrael braný na zodpovednosť za prípadné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v Pásme Gazy. Izrael odmietol dokument ako "skreslený text". Informovala o tom agentúra Reuters.

Za rezolúciu hlasovalo 28 krajín, 13 sa zdržalo a šesť sa postavilo proti, vrátane Spojených štátov a Nemecka. Prijatie privítalo niekoľko zástupcov Rady jasaním a potleskom. Rezolúcia zdôraznila, že "je potrebné zaistiť zodpovedanie sa za všetky prípady porušenia medzinárodného humanitárneho práva a medzinárodného zákona o ľudských právach, aby sa skončila beztrestnosť". Dokument tiež vyjadroval "závažné znepokojenie nad správami o vážnom porušovaní ľudských práv a vážnom porušovaní medzinárodného humanitárneho práva, vrátane možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Palestínskom okupovanom území".

Izrael neurobil dosť pre neubližovanie civilistom

Stála zástupkyňa Izraela pri OSN Meirav Eilon Šaharová obvinila Radu, že "už dávno opustila ľud Izraela a už dlho bráni Hamas". "Podľa rezolúcie Izrael nemá právo chrániť svojich obyvateľov, pričom Hamas má všetky práva vraždiť a mučiť nevinných Izraelčanov," povedala v piatok pred hlasovaním. "Hlas ´áno´ je hlasom pre Hamas," dodala. Palestínsky veľvyslanec Ibráhím Chraíší privítal výsledok hlasovania, ale posťažoval sa, že niektoré európske krajiny ho nepodporili.

Spojené štáty vopred oznámili, že budú hlasovať proti rezolúcii, lebo nespomína odsúdenie Hamasu za útoky zo 7. októbra na Izrael a "nie je v nej zmienka o teroristickej povahe týchto činov". USA však uviedli, že jej spojenec Izrael neurobil dosť pre neubližovanie civilistom. "Spojené štáty opakovane vyzývali Izrael, aby konflikt proti Hamasu vyvážil humanitárnymi operáciami, aby sa vyhol civilným obetiam a zaistil, že humanitárni aktéri budú v bezpečí vykonávať svoju základnú misiu," povedala Michele Taylorová, stála zástupkyňa USA v Rade OSN pre ľudské práva. "To sa nestalo a za šesť mesiacov bolo zabitých viac humanitárnych pracovníkov, než v akejkoľvek vojne v novodobých dejinách," dodala.

 

Viac o téme: OSNIzraelVojnové zločiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu