Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Grécko zvýši minimálnu hrubú mzdu na 830 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Atény 29. marca (TASR) - Grécko zvýši minimálnu hrubú mesačnú mzdu o 6,4 % na 830 eur. Rozhodnutie, ktoré oznámila v piatok grécka vláda, nadobudne účinnosť k 1. aprílu. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Grécko zvyšuje minimálnu mzdu už štvrtýkrát za posledných päť rokov. "Dnešné rozhodnutie prinesie úľavu pracujúcim bez toho, aby ovplyvnilo silu ekonomiky a konkurencieschopnosť podnikov," povedal premiér Kyriakos Mitsotakis na zasadnutí svojho kabinetu. Grécka ekonomika vlani vzrástla o 2 %, čo bolo výrazne viac ako priemer za celú eurozónu na úrovni 0,4 %. V tomto roku vláda očakáva zrýchlenie rastu na 2,9 %, k čomu by mali prispieť najmä cestovný ruch, zvýšené investície a domáci dopyt.

Vláda premiéra Mitsotakisa, ktorá v júni minulého roka obhájila svoj mandát do ďalšieho funkčného obdobia, sľúbila, že do roku 2027 zvýši minimálnu mesačnú mzdu na 950 eur a priemerná mzda v rovnakom období vzrastie o viac ako štvrtinu na 1500 eur. Zaviazala sa tiež, že v rámci oživenia hospodárstva po dlhovej kríze, ktorá skresala príjmy vo všetkých oblastiach, bude ďalej zvyšovať mzdy a dôchodky vo verejnom sektore. Grécko sa v roku 2018 vymanilo zo série medzinárodných záchranných programov a minulý rok získalo od ratingových agentúr opäť status dôveryhodného dlžníka po tom, ako sa jeho rating pre obrovský verejný dlh nachádzal 13 rokov v neinvestičnom pásme.

Viac o téme: EkonomikaGréckoHrubá mzda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu