Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrôzostrašné peklo študentky (19): FOTO Znásilnili ju, po pôrode prišla najtvrdšia rana

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SALVADOR - V Salvadore odsúdili ďalšie dievča kvôli potratu, ktorý je v tejto latinskoamerickej krajine zakázaný aj v prípade znásilnenia alebo ohrozenia života ženy. Devätnásťročná dievčina, ktorá otehotnela po znásilnení, bola podľa médií tento týždeň odsúdená k 30 rokom väzenia. Podľa obhajoby ale predčasne porodila mŕtve dieťa. Verdikt kritizovali aj mimovládne organizácie obhajujúce práva žien.

Mladík (23) nastúpil do taxíka a zažil najhoršie peklo: Po troch dňoch ho našli nahého v poli

"Rozsudok je nespravodlivý, odvoláme sa proti nemu," uviedla podľa španielskeho denníka El País Morena Herrerová z občianskeho združenia, ktoré sa usiluje o to, aby potraty neboli trestané. Salvador je jednou z mála krajín na svete, kde platí úplný zákaz interrupcií. Sú kvalifikované ako vražda a hrozí za ne až 40 rokov väzenia.

Devätnásťročná študentka Evelyn Hernándezová bola podľa obhajoby odsúdená na základe nepriamych dôkazov, do úvahy nebola podľa Herrerovej braná ani expertná lekárska správa.

Horor v dovolenkovom raji: Dievča (13) na pláži v Španielsku znásilnil gang Maročanov

Hernándezová uviedla, že otehotnela po znásilnení, ktoré sa ale bála oznámiť kvôli vyhrážkam smrťou svojej matke. Vlani v apríli v ôsmom mesiaci tehotenstva porodila doma vo vani a potom musela byť prevezená do nemocnice. Lekári zistili, že dievča potratilo, a preto zavolali políciu. Tá našla v jej dome mŕtve dieťa. Podľa obhajoby sa narodilo už bez známok života.

Podľa denníka El País je teraz v Salvadore za mrežami takmer 20 žien, ktoré si za potrat odpykávajú až tridsaťročné tresty. V mnohých prípadoch išlo podľa ochrancov ľudských práv o spontánny potrat, ktorý ale súd kvalifikoval ako vraždu.

Salvadorská potratová legislatíva sa dostala viac do médií už v roku 2013, kedy tamojší súd zakázal umelé prerušenie tehotenstva dvadsaťdvaročnej vážne chorej žene. Jej život bol pokračovaním tehotenstva ohrozený a dieťa nemalo po narodení šancu na prežitie, pretože prakticky nemalo mozog. Po nátlaku Medziamerického súdu pre ľudské práva Salvador žene povolil predčasný pôrod cisárskym rezom, dievčatko ale krátko po narodení zomrelo.

Ochrancovia ľudských práv sa už dlhší čas snažia v Salvadore presadiť zmenu zákona, ktorou sa už zaoberá aj tamojší parlament. Prijatie zákona ale blokujú pravicové strany. Absolútny zákaz prerušenia tehotenstva, teda aj v prípadoch ohrozenia života matky či po znásilnení, platí v Čile, Nikarague, Hondurase, Dominikánskej republike alebo na Malte.

Viac o téme: PotratPôrodVäzenieZnásilnenieEvelyn Hernándezová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu