Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mayová sľubuje Britom: Ak zvíťazíme vo voľbách, obmedzíme imigráciu

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: Foto: SITA/AP/John Stillwell)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes uviedla, že v prípade víťazstva svojich konzervatívcov v parlamentných voľbách chce obmedziť imigráciu do Británie z členských i nečlenských krajín EÚ. Mayová pri predstavovaní volebného programu Konzervatívnej strany vyjadrila presvedčenie, že "imigrácia by sa mala kontrolovať a znižovať."

Podľa agentúry DPA Mayová vysvetlila, že v situácii, keď je prílev prisťahovalcov príliš rýchly a ich počet príliš vysoký, "je ťažké vybudovať súdržnú spoločnosť."

Mayová uviedla, že v súčasnosti ročná miera migrácie do Británie predstavovala 273.000 osôb, čo je "príliš vysoké" číslo. Podľa oficiálnych štatistík vlani do Británie legálne vstúpilo 596.000 osôb a jej územie opustilo 323.000 ľudí. "Naším cieľom je znížiť prisťahovalectvo na udržateľnú úroveň, čo znamená ročnú migráciu v desiatkach tisíc ľudí, nie v stovkách tisíc, ako sme videli v posledných dvoch desaťročiach," vyhlásila Mayová.

Prisťahovalectvo bolo jednou z ústredných tém kampane pred vlaňajším referendom o vystúpení Británie z EÚ, v ktorom sa 52 percent voličov vyslovilo pre brexit. Mayová, ktorá chce obmedziť prisťahovalectvo ľudí z členských štátov EÚ, avizovala, že Británia opustí jednotný trh EÚ, čo súčasne znamená aj ukončenie režimu voľného pohybu pracovnej sily z krajín EÚ. Tento jej plán vyvolal kritiku časti ekonómov - aj vzhľadom na to, že Británia má momentálne najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 1975 - len 4,5 percenta.

Viac o téme: Theresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu