Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Internet pod najrozsiahlejším útokom v dejinách: Hackeri včera vydesili stovky krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Takmer stovku krajín sveta zasiahol v piatok večer doteraz zrejme najrozsiahlejší počítačový útok škodlivým vydieračským softvérom. Tzv. ransomware zablokoval prístup k počítačovým systémom a pýtal výkupné za ich opätovné sprístupnenie.

Hackeri podľa denníka The New York Times využili nástroje, ktoré pre svoje vlastné spravodajské ciele vyvinula americká Národná bezpečnostná agentúra, hackeri známi ako Shadow Brokers však oznámili, že ich ukradli a zverejnili ich na internete.

Spoločnosť Microsoft zverejnila v marci nápravu, ale mnohé systémy neboli či nemohli byť z rôznych príčin updatované.  "Je to medzinárodný útok a zasiahnutý bol rad krajín a organizácií," vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová.

Firmy špecializované na počítačovú bezpečnosť identifikovali škodlivý softvér v desiatkach krajín vrátane Číny či USA, hoci dopady tohto útoku v Spojených štátoch sa nezdali byť v prvých hodinách podľa agentúry AP rozsiahle.

Mikko Hyppönen z helsinskej spoločnosti F-Secure to označil za "najväčší útok ransomware v dejinách". Firma Avast špecializovaná na počítačovú bezpečnosť zaznamenala vo svete v piatok vyše 75.000 prípadov útokov v 99 krajinách, pričom najviac zasiahnuté podľa tejto firmy boli Rusko, Ukrajina a Taiwan.

Hackerský útok postihol najmenej 16 organizácií britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). Od niekoľkých nemocníc v Londýne a ďalších častiach Anglicka a Škótska vyžadoval výkupné. Na obrazovke z jedného dotknutého zariadenia sa objavila požiadavka na výkupné 300 dolárov v digitálnej mene bitcoin splatné do troch dní, ak sa chcú dostať k zablokovaným zložkám. Britská tlačová služba Press Associated oznámila, že nefungovali ani telefóny, čo mohlo ohroziť životy pacientov. Lekári a sestry sa vrátili k papieru a peru a využívali svoje súkromné mobily pri riešení záležitostí pacientov, uviedla. Podľa expertov však útok nesmeroval špecificky na NHS.

Premiérka Mayová oznámila, že lekárske záznamy pacientov neboli ohrozené a britské národné centrum počítačovej bezpečnosti pomáha NHS systém opätovne uviesť do prevádzky. Ruské ministerstvo vnútra potvrdilo, že ho zasiahol počítačový útok, oznámila to štátna tlačová agentúra TASS. Dodala, že vírusový útok postihol počítače ministerstva s operačným systémom Windows. "Zablokovaných bolo asi 1000 infikovaných počítačov, čo je necelé jedno percento počítačov ministerstva," uviedla jeho hovorkyňa Irina Volková. Servery útok podľa jej slov nenapadol.

Z veľkých firiem zasiahol počítačový útok napríklad španielskeho telekomunikačného operátora Telefónica či americkú kuriérnu spoločnosť FedEx. Jakub Kroustek z českej firmy Avast pôsobiacej v obore počítačovej bezpečnosti na blogu Avastu uviedol, že do 19:15 SELČ zaregistrovali najmenej 75.000 vírusových útokov.

Podľa BBC je páchateľom útoku škodlivý softvér WannaCry, známy tiež pod inými menami, ktorý sa šíri prostredníctvom počítačového vírusu. Na rozdiel od iných škodlivých programov, ktoré rozširujú ľudia, sa tento dokáže sám presúvať a rozmnožovať, ak už je vnútri systému. Podľa Krousteka sa jeho prvá verzia objavila vo februári a teraz je dostupný v 28 jazykoch, vrátane bulharčiny a vietnamčiny.

Kurt Baumgartner z Kaspersky Lab upozornil, že softvér najskôr požaduje výkupné 300 dolárov, ale po dvoch hodinách už 400, potom 500 a 600 atď. Podľa Kaspersky Lab zasiahol najmenej 74 krajín, okrem Ruska sa jeho veľkými cieľmi stali Ukrajina a India, kde sa často používajú staršie verzie Windows. Chris Wysopal zo spoločnosti Veracode vyjadril podozrenie, že za útokom sú zločinecké organizácie, keďže sa škodlivý softvér tak rýchlo rozšíril. "Zasiahnuť tak veľa organizácií v ten samý deň je bezprecedentné," povedal.

Slovensku sa vyhli

Počítačový útok, ktorý v piatok (12.5.) podvečer zasiahol takmer 100 krajín celého sveta, sa zatiaľ Slovensku vyhol. Viac informácií však bude k dispozícii v pondelok (15.5.), keď sa do práce vrátia zamestnanci firiem, ktorí majú počas víkendu voľno. Pre TASR to uviedla hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošalová. „Na Slovensku sa nám zatiaľ masovo neozývajú firmy, že majú problém. Otázka znie, čo bude, keď v pondelok ráno začnú pracovať,“ uviedla Hošalová.

Potvrdila už známu informáciu, že počítačový útok zneužil zraniteľnosť operačného systému Windows, ktorú spoločnosť Microsoft odstránila v apríli tohto roka. „To vlastne znamená, že obeťami sú firmy alebo jednotlivci, ktorí nemajú zaktualizovaný operačný systém alebo používajú Windows XP, ktorý už spoločnosť nepodporuje,“ ozrejmila Hošalová.

Podľa nej môže ísť napríklad o lenivosť ľudí, ale napríklad aj o prípady, keď spoločnosti používajú špeciálny systém, ktorý funguje len pri Windows XP. Užívatelia počítačov sa s podobným útokom na Slovensku už stretli aj v minulosti, pričom útočníci žiadali aj viac ako súčasných 300 USD.

V prípade, že počítač je napadnutý, Hošalová ho odporúča okamžite odpojiť zo siete, čo v niektorých prípadoch môže pomôcť, a hlavne vyhľadať odborníka. Všeobecne spoločnosť Eset odporúča neotvárať prílohy správ od neznámych adresátov, zálohovať obsah zariadení, pravidelne aktualizovať operačný systém a používať najnovšiu verziu bezpečnostného softvéru, ktorý počítač ochráni.

Automobilky zastavili výrobu

Automobilka Renault je prvou francúzskou spoločnosťou, ktorá oznámila, že ju zasiahol rozsiahly celosvetový hackerský útok malvérom WannaCry. V jeho dôsledku musela zastaviť výrobu v niektorých svojich prevádzkach vo Francúzsku, informovala dnes rozhlasová stanica RFI. Podľa hovorcu automobilky je tento krok súčasťou opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu škodlivého softvéru.

Agentúra DPA s odvolaním sa na odborárov uviedla, že najviac postihnutá je prevádzka v meste Sandouville, kde pracuje okolo 3400 ľudí a ktorá vyrába predovšetkým úžitkové vozidlá, napríklad Renault Trafic. Zastaviť výrobu musela po piatkovom útoku aj prevádzka automobilky Nissan v britskom meste Sunderland, oznámila dnes televízia Sky News. Firma vo vyhlásení uviedla, že pracuje na vyriešení problému, ktorý nastal v piatok okolo 22.00 h SELČ.

Nevyhlo sa mu ani Nemecko, začínajú vyšetrovať

Rozsiahly hackerský útok, ktorý v noci nadnes postihol aj Nemecko, bude v tejto krajine vyšetrovať Spolkový kriminálny úrad (BKA). Oznámil to dnes minister vnútra Thomas de Maiziere. Podľa neho síce nejde o prvý útok svojho druhu, ale je mimoriadne závažný. Potvrdil, že vládne inštitúcie neboli postihnuté, čo je aj zásluha vysoko profesionálnej ochrany zo strany Spolkového úradu pre bezpečnosť informačné technológie (BSI).

"Naše súčasné poznatky okrem toho ukazujú, že tí, ktorí počúvajú naše rady a pravidelne aktualizujú softvér, mali dobrú šancu vyhnúť sa útoku," citovala agentúra DPA zo stanoviska ministra vnútra. V Nemecku mala najväčšie problémy s hackerským útokom železničná spoločnosť Deutsche Bahn, ktorej na mnohých staniciach nefungujovali informačné tabule a predajné automaty. Problémy boli aj s bezpečnostným kamerovým systémom. Samotný vlakový grafikon však ovplyvnený nebol.

Policajný úrad Európskej únie (Europol) dnes v tejto súvislosti uviedol, že spolupracuje s krajinami zasiahnutými globálnym počítačovým útokom. Európske centrum pre boj proti počítačovej kriminalite (EC3) ho vo vyhlásení označilo za "bezprecedentný" a vyžadujúci si komplexné medzinárodné vyšetrovanie zamerané na identifikáciu vinníkov.

Do dnešného rána bolo podľa francúzskej rozhlasovej stanice RFI zaznamenaných 90.000 útokov v takmer 100 krajinách, pričom najviac zasiahnuté boli Veľká Británia, Rusko, Ukrajina a Taiwan. V priebehu noci sa však šírenie takzvaného ransomwaru, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov, podarilo zastaviť, keďže jeden počítačový expert našiel v kóde programu "záchrannú brzdu".

Viac o téme: HackeriInternet Počítačový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu