Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyslanec USA zhodnotil boj o Mósul: Vytrhnutie mesta z pazúrov Daeš sa blíži do záverečných fáz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bram Janssen)

HAMÁM AL ALÍL - Vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov Brett McGurk dnes vyhlásil, že boj zameraný na opätovné dobytie irackého mesta Mósul od teroristickej skupiny Daeš

McGurk, osobitný vyslanec prezidenta USA v medzinárodnej koalícii proti Daeš, uviedol, že iracké sily "totálne porážajú" Daeš v jednej z najťažších mestských bitiek od druhej svetovej vojny. Avšak podľa jeho slov miestni irackí predstavitelia upozornili, že potrebujú od USA a ostatných členov medzinárodného spoločenstva ďalšie financie, aby obnovili územia nedávno dobyté od extrémistov. McGurk poskytol tlačovej agentúre AP rozhovor zo zariadenia na čistenie vody v meste Hamám al-Alíl južne od Mósulu.

Iracké sily vedú v Mósule boj proti militantom Daeš za výraznej pomoci koalície vedenej Spojenými štátmi a pomaly sa blížia k obkľúčeniu zvyšných štvrtí západného Mósulu, ktoré ešte ovláda Daešt. Návšteva McGurka nasleduje týždeň a pol po tom, čo iracké sily podporované Spojenými štátmi začali podnikať útoky na severozápadný okraj Mósulu v snahe obkľúčiť staré mesto, kde bojovníci Daeš údajne zadržiavajú vyše 200.000 civilistov ako rukojemníkov alebo živé štíty.

Operácia zameraná na znovudobytie Mósulu od Daeš sa oficiálne začala vlani v októbri a v januári bola východná polovica mesta vyhlásená za "úplne oslobodenú". Kým prvé týždne mósulskej operácie priniesli sériu rýchlych víťazstiev a územných ziskov, boj o západnú časť mesta zničil tamojšiu infraštruktúru a spôsobil aj veľké obete na životoch civilistov.

Spojené štáty v marci pripustili, že ich sily podnikli nálet na západný Mósul, pri ktorom podľa svedkov zahynulo vyše 100 ľudí. Informáciu, že tento nálet vyústil do strát na životoch civilistov, však nepotvrdili s tým, že ministerstvo obrany tento prípad vyšetruje. Vysokopostavený veliteľ irackej armády poskytol v nedeľu vyhlásenie, že vládne sily spustili novú operáciu zameranú na vyhnanie Daeš zo štyroch štvrtí v západnom Mósule - z Irajbí, Rifáí, Iktísadín a zo Štvrte 17. júla.

Viac o téme: DaešMósulBrett McGurk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu