Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko v tom má jasno: Teroristov v Sýrii treba zničiť silou, inak to nejde

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko je presvedčené, že postupovalo správne, keď začalo svoju vojenskú operáciu v Sýrii, uviedol dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Na svojej hodnotiacej výročnej tlačovej konferencii Lavrov pripomenul, že Rusko kladne reagovalo na žiadosť legitímnej sýrskej vlády, a to v situácii, "keď chýbali dva-tri týždne na to, aby sa Damask ocitol v rukách teroristov".

Lavrov označil za veľmi dôležité, že sa podarilo odvrátiť "teroristov od Damasku a pomôcť sýrskej armáde oslobodiť Aleppo, a to najmä v záujme zachovania Sýrie ako mnohonárodnostného, mnohonáboženského a svetského štátu, ako to požaduje aj rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN".

Ruský diplomat vyhlásil, že "tí, ktorí sa pred poldruha rokom nečinne prizerali, ako (extrémistická organizácia) Islamský štát a podobní banditi obkľučujú Aleppo... zrejme páchali zločin, pretože (svojou nečinnosťou) priamo porušovali rezolúciu OSN s požiadavkou nepripustiť premenu Sýrie na islamistický štát".

Pred novinármi tiež Lavrov vyhlásil, že na zastavenie vojny v Sýrii a iných krajinách daného regiónu je potrebná "predovšetkým" sila. "Pochopte, zastaviť túto vojnu, zabezpečiť práva nielen kresťanov, ale aj moslimov a ďalších ľudí, ktorí žijú a žili celý život v Sýrii a iných krajinách regiónu, je možné predovšetkým s použitím sily, pretože terorizmus treba nemilosrdne poraziť a zničiť," vyhlásil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti. "Tomuto sa aj venujeme: pomáhame sýrskej armáde a hnutiu odporu, ktoré sa spolu s ňou zúčastňuje na protiteroristickom boji," vyhlásil Lavrov.

Lavrov vyjadril ľútosť nad tým, že medzinárodné spoločenstvo doteraz nebolo schopné vytvoriť spoločný jednotný front na boj proti terorizmu. Aj v súvislosti s vývojom v Sýrii však dnes Lavrov ocenil, že nastupujúci prezident USA Donald Trump označil boj proti terorizmu za jednu z priorít svojho pôsobenia v Bielom dome.

Nastávajúci šéf Bieleho domu v rozhovore pre nemecký denník Bild a britské noviny The Sunday Times kritizoval Rusko za jeho zásah do občianskej vojny v Sýrii, ktorý označil za "veľmi zlý", keďže podľa neho viedol k "hroznej humanitárnej situácii". USA na druhej strane premeškali príležitosť urobiť niečo už skôr. "Teraz je už neskoro... Niekedy sa to skončí, ale Aleppo bolo príšerné," uviedol. Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od marca roku 2011. Rusko sa doňho zapojilo 30. septembra 2015 na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Viac o téme: TerorizmusSýriaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu