Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Známy vedec na plné ústa: Politici musia priznať zlyhanie, systém vytvoril hŕstku boháčov

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ľudia po celom svete začínajú dávať najavo svoj hnev. Dôvodom je pocit, že sa na nich politici vykašľali. Známy fyzik Stephen Hawking varuje, že situácia sa môže ešte zhoršiť. Dôležité bude, ako zareagujú na túto situáciu elity, ktoré by mali populizmus jasne odsúdiť.

Ako príklad uviedol pre britský Guardian americké voľby, v ktorých vyhral Donald Trump a Brexit. Hawking chápe znepokojenie časti Američanov, ktorí hlasovali za Trumpa a obávali sa nielen dôsledkov globalizácie, ale aj rýchleho technologického pokroku, ktorý im berie prácu. Hawking tvrdí, že automatizácia výrobných procesov a nástup umelej inteligencie už aj tak urýchľuje šíriacu sa hospodársku nerovnosť po celom svete.

V dôsledku hospodárskej krízy si ľudia uvedomili, že malé množstvo ľudí pracujúcich vo finančnom sektore má astronomické príjmy, ale práve obyčajní ľudia sme nútení kryť tieto náklady, ak dôjde ku kríze. Pokrok je podľa Hawkinga nevyhnutný, zastaviť sa nedá, ale spôsobí sociálne nepokoje práve kvôli astronomickým rozdielom v bohatstve.

„Žijeme vo svete prehlbujúcej sa finančnej nerovnosti, v ktorej mnoho ľudí vidí, že im nielen klesá životná úroveň, ale že mizne aj ich schopnosť si vôbec na živobytie zarobiť. Niet divu, že hľadajú nové usporiadanie, a tak sa im zdalo, že Brexit a Trump im ho ponúkajú,“ cituje vedca britský denník.

Pre Hawkinga je obzvlášť znepokojujúce, že viac ako kedykoľvek v našej histórii potrebuje náš biologický druh vzájomne spolupracovať. Čelíme obrovským ekologickým problémom: globálnemu otepľovaniu, problémom pri pestovaní potravín, preľudneniu, likvidácii iných biologických druhov, epidémiám, prekysleniu oceánov.

Fyzik varuje, že ľudstvo sa ocitlo v nebezpečnej dobe. Dôvodom je to, že sme technologicky na takej úrovni, že sa dokážeme vyhubiť, no na druhej strane nemáme technológiu, aby sme z tejto planéty unikli. Preto by mali podľa Hawkinga všetci mať jeden cieľ, a to ochranu Zeme. Národy by preto nemali medzi sebou bojovať ale spolupracovať. "Ak to máme dosiahnuť, svetoví politici musia priznať, že zlyhali. Bude nutné sa naučiť zdieľať tie zdroje, ktoré teraz ovláda len hŕstka ľudí. Elity sa budú musieť poučiť z lekcií uplynulého roka. To predovšetkým vyžaduje určitú mieru pokory."

Viac o téme: KrízaStephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu