Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Líbya: Súperiace parlamenty prvýkrát rokovali s OSN o riešení krízy

Bernardino León
Bernardino León (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Poslanci dvoch súperiacich líbyjských parlamentov absolvovali dnes prvé rokovania o riešení krízy v krajine, ktoré sprostredkovala OSN.

Od občianskej vojny z roku 2011 sa Líbya zmieta na pokraji anarchie a situácia sa v ostatných mesiacoch ešte zhoršila. Od mája tohto roku v krajine prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja prevažne islamisti a ich odporcovia. Pokračujúce boje si vyžiadali už stovky životov. Zástupcovia znepriatelených táborov dnes zasadli k prvým rozhovorom o politickom riešení súčasnej krízy, ktoré sprostredkoval mimoriadny vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León. 

Na tlačovej konferencii v západolíbyjskom meste Ghadámis označil León dnešné rokovania za "historické". Obe strany podľa neho rokovali spoločne "v bratskej atmosfére". Diskusie by mali vyústiť do úplného ukončenia bojov a dohodnutia harmonogramu stiahnutia ozbrojených skupín z veľkých miest a verejných zariadení, ako aj otvorenia letísk uzavretých v dôsledku bojov. 

Líbya v súčasnosti čelí faktickému dvojvládiu, keďže tam paralelne fungujú dva parlamenty a Tripolis - rovnako ako druhé najväčšie mesto Benghází - je pod kontrolou islamistických milícií. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do mesta Tobruk na východe krajiny. V Tripolise naopak pôsobí vláda národnej spásy, ktorú vymenoval parlament ovládaný islamistami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu