Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Znepriatelené tábory v Líbyi súhlasili s rokovaniami o riešení krízy

Valné zhromaždenie OSN schválilo medzinárodnú zmluvu o obchode so zbraňami
Valné zhromaždenie OSN schválilo medzinárodnú zmluvu o obchode so zbraňami (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Znepriatelené politické tábory v Líbyi súhlasili s prvými rokovaniami o riešení súčasnej politickej krízy a násilností v krajine. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa oznámenie Podpornej misie OSN v Líbyi.

Od občianskej vojny z roku 2011 sa Líbya zmieta na pokraji anarchie a situácia sa v posledných mesiacoch ešte zhoršila. Od mája tohto roku v krajine prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja prevažne islamisti a ich odporcovia. Pokračujúce boje si vyžiadali už stovky životov.

Podľa misie OSN obe strany súhlasili, že 29. septembra prvýkrát zasadnú k rokovaciemu stolu. Cieľom rozhovorov má byť dohodnutie prímeria a harmonogramu stiahnutia ozbrojených skupín z veľkých miest, letísk a ďalších verejných zariadení. Na celý proces by mal dohliadať spoločný výbor zložený z predstaviteľov Líbye a OSN.

Líbya v súčasnosti čelí faktickému dvojvládiu, keďže tam paralelne fungujú dva parlamenty a Tripolis - rovnako ako druhé najväčšie mesto Benghází - je pod kontrolou islamistických milícií. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do východného mesta Tobruk. V Tripolise naopak pôsobí vláda národnej spásy, ktorú vymenoval parlament ovládaný islamistami. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu