Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Povstanie proti Islamskému štátu: V Tripolise sa bojuje, radikáli čelia ťažkým stratám!

Američania zaútočili na Islamský štát. Zobraziť galériu (22)
Američania zaútočili na Islamský štát. (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS – V líbyjskom Tripolise vypuklo v utorok povstanie proti islamistickým silám, ktoré hlavné mesto kontrolujú. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.

V líbyjskej metropole vypuklo povstanie proti islamistom

Podľa nej televízia Sky News Arabia oznámila, že proti militantom povstali všetky časti Tripolisu. Televízia al-Arabíja uviedla, že hlavné mesto bolo intenzívne bombardované. Letectvo podľa nej v južnej časti Tripolisu najmenej šesťkrát zaútočilo na pozície radikálnej aliancie Úsvit Líbye, ktorá zastrešuje islamistické milície.

Američania zaútočili na Islamský
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Islamisti podľa médií utrpeli ťažké straty a niekoľko obrnených vozidiel, ktoré využívali, bolo zničených. Líbyjský premiér Abdalláh Sání vyhlásil mobilizáciu "v reakcii na žiadosť obyvateľov Tripolisu o oslobodenie od militantov", dodala agentúra ITAR-TASS. Od občianskej vojny z roku 2011 sa Líbya zmieta na pokraji anarchie a situácia sa v posledných mesiacoch ešte zhoršila. Od mája tohto roku v krajine prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja prevažne islamisti a ich odporcovia. Pokračujúce boje si vyžiadali už stovky životov.

Líbya v súčasnosti čelí faktickému dvojvládiu, keďže tam paralelne fungujú dva parlamenty. Tripolis - rovnako ako druhé najväčšie mesto Benghází - je pod kontrolou islamistických milícií. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do východného mesta Tobruk. V Tripolise pôsobí vláda národnej spásy, ktorú vymenoval parlament ovládaný islamistami.

Američania zaútočili na Islamský
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Uskutočnenie dnešných vzdušných útokov proti IS nikto nepotvrdil

Na dnešné letecké útoky proti cieľom organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii nebol využitý ani vzdušný priestor Turecka, ani americká letecká základňa neďaleko juhotureckého mesta Incirlik. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie tureckého premiéra Ahmeta Davutogla.

Riaditeľ Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán predtým uviedol, že lietadlá, ktoré zaútočili západne od kurdského mesta Kobané, známeho aj pod názvom Ajn al-Arab, prileteli v smere od Turecka, neboli však sýrske. Zatiaľ sa nevie, čie lietadlá útoky uskutočnili.

Okrem SOHR nikto letecké útoky v uvedenej oblasti nepotvrdil a agentúra Reuters nemohla správu SOHR nezávisle overiť. Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila v utorok na ciele IS a iných islamistických organizácií na severe a východe Sýrie stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk.

Iracký premiér: Islamský štát ovláda už štvrtinu krajiny

Nový iracký premiér Hajdar Abádí vyjadril obavy, že po prípadnej porážke Islamského štátu (IS) by mohla zaujať jeho miesto iná teroristická organizácia. Súčasne pripustil, že bojovníci IS ovládajú už štvrtinu Iraku a dostali sa až na predmestia Bagdadu, oznámila dnes stanica CNN. 

Abádí ocenil rozhodnutie Spojených štátov a ich arabských spojencov začať letecké údery na pozície IS v susednej Sýrii. Vyjadril pritom nádej, že prispejú k definitívnej porážke tejto džihádistickej skupiny. Medzinárodné spoločenstvo však malo podľa neho voči IS zasiahnuť už skôr.

"Ja osobne som šťastný, že všetci vidia toto nebezpečenstvo, takže voči nemu niečo podniknú. A dúfam, že ... to urobia správne a nie svojím vlastným spôsobom," uviedol v utorkovom rozhovore pre CNN iracký šiitský premiér, ktorý nastúpil do úradu len 8. septembra. Interview poskytol v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN.  V tejto súvislosti kritizoval americkú armádu za podľa neho nedostatočnú koordináciu náletov voči IS v Iraku s irackými pozemnými silami.

Abádí vyjadril presvedčenie, že na oslobodení území, ktoré momentálne kontroluje IS, by sa mali v prvom rade podieľať samotní obyvatelia, v čom by ich mala podporovať iracká armáda. Po konsolidácii pomerov by ale už v Iraku nemali existovať žiadne ozbrojené milície operujúce na vlastnú päsť, ale všetky by sa mali dostať pod kontrolu štátu.

Šéf irackej vlády tiež uviedol, že Irak má šancu prežiť ako jednotná krajina len v prípade úspešného zapojenia menšinových sunnitov do politického rozhodovania v Bagdade.  "Myslím, že to dokážeme. Musíme ... Toto je naša krajina. Ak nebudeme spolupracovať, nezaslúžime si štát," vyhlásil Abádí. 

Po boku islamistov bojuje až 3000 Európanov

Až 3000 Európanov už bojuje po boku islamských radikálov v Sýrii a Iraku. V rozhovore pre agentúru AFP, ktorý zverejnili svetové médiá, to v utorok povedal koordinátor EÚ pre boj s terorizmom Gilles de Kerchove, ktorý len pred pár mesiacmi tento počet odhadoval na 2000. Nárast v počte pripisuje bojovým úspechom radikálnej sunnitskej skupiny Islamský štát, ktorá obsadila veľké časti Sýrie a Iraku a vyhlásila tam islamský kalifát.

Najviac občanov EÚ bojujúcich v radách islamistov pochádza podľa de Kerchova z Británie, Francúzska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Švédska a Dánska. V Iraku a Sýrii bojuje aj niekoľko Španielov, Talianov, Írov a Rakúšanov. Asi 20 percent bojovníkov z Európy sa už podľa neho vrátilo do domovských krajín, kde môžu predstavovať hrozbu. De Kerchove chce ešte svoje údaje porovnať s údajmi európskych tajných služieb.

Letecké útoky zasiahli pozície Islamského štátu

Letecké útoky v noci z utorka na stredu zasiahli pozície radikálnej skupiny Islamský štát na severnom území Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že nálety zasiahli islamistami ovládanú oblasť asi 30 kilometrov západne od kurdského mesta Ajn al-Arab (Kobani). Útočiace lietadlá údajne neboli sýrske a prileteli smerom od Turecka. Zatiaľ teda nie je jasné, ktorá krajina útoky uskutočnila. Päť náletov proti pozíciám Islamského štátu zaznamenali v stredu aj pri hraniciach s Irakom, no ani v tomto prípade sa nevie, kto útočil.

Letectvo Spojených štátov a viacerých arabských krajín v utorok odštartovali leteckú operáciu proti Islamskému štátu na severozápade Sýrie pri hraniciach s Irakom v oblasti, ktorú ovládajú povstalci. Sunnitskí bojovníci sa teraz blížia aj k mestu Ajn al-Arab, odkiaľ už pred nimi ušlo vyše 130 000 sýrskych Kurdov.

Západom podporovaná opozícia chce, aby Američania bombardovali aj Asada

Západom podporovaná sýrska opozícia kritizuje vzdušné útoky vzdušných síl Spojených štátov v Sýrii za to, že sa zamerali výlučne na militantnú skupinu Islamský štát (IS), a nie aj na vládu prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentúra AP. Vodca Sýrskej národnej koalície Násr Harírí uviedol, že ho mrzí, že "medzinárodné spoločenstvo našlo pre sýrsky konflikt, v ktorom Asadov režim zavraždil alebo uväznil státisíce ľudí, iba čiastkové riešenie".

V dnešnom vyhlásení koalície Harírí taktiež uviedol, že extrémizmus môže zastaviť jedine zvrhnutie Asadovho režimu. Spojené štáty a ich arabskí spojenci spustili v utorok nadránom leteckú ofenzívu, ktorej cieľom je zničiť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) v Sýrii.  Američania zároveň zaútočili aj na pozície islamistov zo skupiny Front an-Nusra, ktorá je spojená s teroristickou sieťou al-Káida a zatiaľ málo známu organizáciu Chorásán tvorenú veteránmi al-Káidy, ktorí majú bojové skúsenosti z Afganistanu a Pakistanu.  

USA údajne vopred informovali Irán o útokoch v Sýrii

Spojené štáty vopred informovali Irán o plánovaných leteckých útokoch v Sýrii proti militantom z Islamského štátu (IS). Teherán zároveň ubezpečili, že nezaútočia na sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedol v utorok pre agentúru Reuters nemenovaný iránsky predstaviteľ.

"O tejto téme sa najprv diskutovalo v Ženeve a potom dôkladne v New Yorku, kde bol Irán ubezpečený, že Asad a jeho vláda v žiadnom prípade nebudú terčom akejkoľvek vojenskej akcie proti Islamskému štátu v Sýrii," povedal iránsky predstaviteľ. Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pre Reuters uviedol, že s iránskou stranou komunikovali. "Hovorili sme s Iráncami o našich zámeroch, ale nie o konkrétnom načasovaní či cieľoch. Ako sme povedali, nebudeme koordinovať vojenskú akciu s Iránom a nebudeme s ním zdieľať ani spravodajské informácie," dodal zdroj z amerického rezortu diplomacie.

Američania zaútočili na Islamský
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Saudská Arábia potvrdila účasť na náletoch v Sýrii proti Islamskému štátu

Saudská Arábia potvrdila svoju účasť na náletoch v Sýrii proti militantom z Islamského štátu (IS). Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej ide o zriedkavú zahraničnú akciu saudskoarabských leteckých síl.

"Oficiálny zdroj odhalil, že saudskoarabské letecké sily sa zúčastnili na vojenskej operácii v Sýrii proti skupine Islamský štát a vyjadril podporu umiernenej sýrskej opozícii v boji proti terorizmu v rámci medzinárodnej koalície," uviedol Reuters s odvolaním sa na saudskoarabskú agentúru SPA.

Američania zaútočili na Islamský
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Saúd Fajsal vyhlásil, že vojna proti teroristickým skupinám potrvá roky a vyžaduje si ťažkú prácu a angažovanosť všetkých strán. "Dnes čelíme veľmi nebezpečnej situácii, keď sa teroristické bunky zmenili na armády, ktoré sa rozšírili do Líbye, Libanonu, Sýrie, Iraku a Jemenu," dodal Fajsal. Saudskoarabský korunný princ Salmán informoval, že piloti sa vrátili na svoje domovské základne po "úspešnom a efektívnom" útoku proti IS v Sýrii.

Agentúra SPA neuviedla podrobnosti o úlohe saudskoarabských leteckých síl pri náletoch proti militantom z IS.

Brit unesený Islamským štátom prosí o život

Manželka britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga, ktorého v Sýrii uniesli ozbrojenci z radikálnej skupiny Islamský štát, dostala audionahrávku, na ktorej jej manžel prosí o život. Radikáli už totiž minulý týždeň pohrozili jeho popravou v prípade, že sa bude Británia angažovať v boji proti Islamskému štátu. Henning sa už údajne postavil pred islamský súd, ktorý podľa manželky rozhodol, že sa nedopustil špionáže. "Prepustite Alana, prosím," odkázala Islamskému štátu a dodala, že jej manžel prišiel do Sýrie pomáhať. Štyridsaťsedemročného Brita zadržali v decembri minulého roku na severozápade Sýrie, kde bol v rámci konvoja privážajúceho pomoc pre miestnu nemocnicu.

Alan Henning
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Islamský štát zverejnil minulý týždeň video nahrávku s popravou Davida Hainesa, 44-ročného otca dvoch detí zo Škótska, ktorého zadržali islamisti pred rokom, keď pracoval v Sýrii pre francúzsku humanitárnu agentúru ACTED. Na nahrávke ho popravil muž hovoriaci s britským prízvukom. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o toho istého muža, ktorý za uplynulý mesiac popravil aj dvoch amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Stoloffa. Poprava bola podľa Islamského štátu pomstou za pomoc britskej vlády pri vyzbrojovaní irackých a kurdských armád, ktoré bojujú proti sunnistkým povstalcom. Londýn sa zatiaľ rozhodol nevyslať vojakov do Iraku, túto možnosť však nechal otvorenú. 

EÚ pridala na pomoc trpiacim občanom Sýrie a utečencom 215 miliónov eur

Európska komisia dnes oznámila, že o ďalších 215 miliónov eur zvyšuje finančnú pomoc pre Sýriu a jej susedné krajiny, ktoré čelia náporu sýrskych utečencov. Komisia to zdôvodnila, že ani po štyroch rokoch občianskej vojny nie sú náznaky zmiernenia situácie a počet trpiacich nevinných ľudí vrátane nových utečencov stále stúpa.  Nový program financovania vydelil 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc a 165 miliónov eur na podporu dlhodobého rozvoja tohto regiónu.

Pomoc je zameraná do vnútra Sýrie i mimo jej hraníc, pričom EÚ má záujem znížiť tlak vyvíjaný na susedné krajiny. Ide o reakciu na potreby desaťtisícov utečencov, ktorí v posledných dňoch hľadajú útočisko najmä v Turecku. Tí utekajú pred hrozbou, ktorú pre nich predstavuje Islamský štát (IS). Ide o najmasovejšiu vlnu od začiatku konfliktu v Sýrii. Odhaduje sa, že od vypuknutia konfliktu v Sýrii bolo doteraz vyhnaných zo svojich domovov viac ako 6,4 milióna ľudí a vyše troch miliónov utečencov bolo zaregistrovaných v susedných štátoch.

 "Ľudia v Sýrii sú týmto neľudským konfliktom terorizovaní. Som vďačná Libanonu, Iraku, Jordánsku, Egyptu a Turecku za ich veľkorysosť k sýrskym utečencom, ale je jasné, že kapacity susedných krajín absorbovať toľko ľudí už dosiahli svoje limity," uviedla eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová.

 Nový balík financovania je zameraný na posilnenie operácií na záchranu životov a neustálu pomoc tak vo vnútri Sýrie, ako aj v susedných krajinách. Pomoc zahŕňa poskytovanie pohotovej lekárskej starostlivosti, pomoc traumatizovaným a psychosociálne postihnutým osobám, najmä deťom. Ďalej pôjde o zabezpečovanie potravín a pitnej vody, vhodného prístrešia, ale aj evidenciu a ochranu utečencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu