Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Španielsko odmietlo možnosť vojenskej intervencie v Líbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Líbyjská vláda a predstavitelia 15 krajín regiónu dnes na schôdzke v Madride jednomyseľne odmietli možnosť vojenskej intervencie na riešenie súčasnej politickej a bezpečnostnej krízy v Líbyi.

"Súčasná (líbyjská) kríza nemá vojenské riešenie," zhodli sa predstavitelia Líbye, s ňou susediacich krajín a štátov zo severnej časti Stredomoria. 

Líbyjský minister zahraničných vecí Muhammad Abdalazíz na madridskej schôdzke zdôraznil, že jeho vláda nepožiada zahraničie o vojenskú intervenciu, a to v žiadnej podobe. 

Zdôraznil, že situáciu v Líbyi nemôžu vyriešiť ani letecké útoky. Neuviedol však, akým spôsobom by jeho vláda mohla opäť získať kontrolu nad hlavným mestom Tripolis, ktoré obsadili milície napojené na islamistov. 

Šéf španielskej diplomacie José García-Margallo v tejto súvislosti varoval, že súčasná kríza môže v Líbyi prerásť do občianskej vojny, podobne ako v Sýrii. 

Líbya v súčasnosti čelí faktickému dvojvládiu, keďže tam paralelne fungujú dva parlamenty a Tripolis - rovnako ako druhé najväčšie mesto Benghází - je pod kontrolou islamistických milícií. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do východného mesta Tobruk.

Od občianskej vojny z roku 2011 sa Líbya zmieta na pokraji anarchie a situácia v krajine sa v posledných mesiacoch ešte zhoršila. Analytici varujú, že sa môže stať dejiskom zápasu medzi regionálnymi mocnosťami. 

Katar a Turecko podporujú v Líbyi islamské milície, zatiaľ čo Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) pomáhajú ich oponentom. Podľa správ amerických predstaviteľov Egypt a SAE v auguste podnikli nálety voči milíciám v Tripolise.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu