Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšie odhalenia o americkej NSA: Špióni dávali sledovať aj vlastné manželky!

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/WASHINGTON - Škandál okolo rozsiahleho sledovania v Spojených štátoch má ďalšie dejstvo. Podľa posledných odhalení agenti americkej tajnej služby NSA často využívali svoje právomoci aj na špehovanie svojich manželiek, či priateliek.

Vnútorná kontrola doposiaľ odhalila dvanásť prípadov, kedy počas posledného desaťročia agenti NSA zneužili svoje právomoci a sledovaciu techniku. O odhaleniach píše britský denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na správu amerického senátora Chucka Grassleyho. "Šesť zo spomenutých incidentov bolo natoľko vážnych, že ich posunuli na minsiterstvo spravodlivosti. Ostatné si vyžiadali zopár výpovedí, degradácií a odstúpení z funkcií," píše Daily Mail a dodáva: "Napriek tomu nikoho nikdy neobvinili zo zneužívania špionážnych prostriedkov."

Hoci správa nemenovala konkrétnych ľudí, vyplynulo z nej, že jeden agent dlhodobo nelegálne odpočúval viacero žien - cudziniek. Ten istý agent údajne odpočúval hovory aj jedného amerického občana, na čo by mal mať súdny príkaz. S tým sa, pravda, neobťažoval. Rovnako sa objavil aj prípad dámy, ktorá pracovala v NSA a nechala odpočúvať telefónne číslo inej ženy, v domnení, že ide o milenku jej manžela.

Zaujímavý bol aj prípad agenta, ktorý "skontroloval" šesť e-mailových adries, ktoré použivala jeho priateľka. Keď na to kontrola prišla, trvdíl, že sa chcel iba zaučiť v práci so špionážnym systémom. NSA tohto previnilca degradovala, znížila mu plat a pravdepodobne príde aj o bezpečnostnú previerku.

Spustil to Snowden

Vyšetrovanie praktík v NSA spustil Edward Snowden, počítačový špecialista, ktorý pracoval pre NSA a CIA a zverejnil utajené informácie o sledovacom programe amerických tajných služieb. Snowden zverejnil, že NSA špehuje telefonickú a e-mailovú komunikáciu po celom svete, nie len v USA. Navyše odpočúva nielen civilné osoby, ale aj predstaviteľov vlád, vrátane európskych krajín. Rovnako dokázala prinútiť softwarové firmy k tomu, aby úmyselne oslabili ochranu súkromných dát v komunikácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu