Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Minister Lajčák bude s kolegami z V4 a Nemecka rokovať o Ukrajine

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák bude vo štvrtok 13. marca diskutovať so svojimi kolegami z Vyšehradskej štvorky a Nemecka o Ukrajine. Schôdzka sa uskutoční v Budapešti. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Lajčák sa spolu s Lubomírom Zaorálkom, Jánosom Martonyim, Radoslawom Sikorským a Frankom-Walterom Steinmeierom bude snažiť nájsť riešenie na deeskaláciu napätej situácie na Krymskom polostrove. Stretnutie sa koná z nemeckej iniciatívy.

O Ukrajine ministri V4 hovorili v Budapešti 24. februára, kde sa v rozšírenom formáte stretli aj s kolegami z Bulharska, Rumunska a Grécka. Ešte v ten týždeň, 27. a 28. februára navštívili Kyjev a Doneck, pričom do krajiny za vyšehradský región priviezli humanitárnu pomoc.

Ich štvrtková schôdzka je naplánovaná v čase, keď sa oči medzinárodného spoločenstva upierajú na Krym, ktorý obsadili ruskí vojaci.

Napätie na tomto polostrove sa zintenzívňuje aj s blížiacim sa nedeľňajším (16.3.) referendom, ktoré vyhlásil autonómny krymský parlament. Ten dostal od ukrajinského parlamentu ultimátum, aby hlasovanie o pripojení sa k Rusku do stredy 12. marca odvolal, inak bude rozpustený. Krymský parlament však medzitým prijal deklaráciu o nezávislosti republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu