Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dobrovodského pochod slušných: Vystupoval na ňom aj dvojnásobný vrah

Šturdíka na hip-hopovej scéne poznajú pod prezývkou L.U.G.E.R. Zobraziť galériu (2)
Šturdíka na hip-hopovej scéne poznajú pod prezývkou L.U.G.E.R. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Na bratislavskej hlavnej stanici sa v sobotu zišli desiatky ľudí, ktorí sa rozhodli pochodovať hlavným mestom „spoločne za bezpečný a slušný život“. Medzi skupinkou účastníkov na čele s Oskarom Dobrovodským a Mariánom Mišúnom sa objavil aj muž, ktorý bol v minulosti odsúdený za vraždu dvoch ľudí. Marián Šturdík (34) pred 16-timi rokmi zastrelil Antona (†32) a Patríciu (†22) a po odpykaní trestu sa „preslávil“ tým, že o svojom ohavnom čine zložil hip-hopovú pieseň.

Vaše tipy

Na Dobrovoského druhom pochode, ktorý štartoval na bratislavskej hlavnej stanici, sa zišlo iba zopár desiatok ľudí, a preto sa ho organizátori rozhodli hneď na začiatku rozpustiť a mestom sa iba „prejsť“. Účastníci dopochodovali až na Bratislavský hrad, kde pred sochou Svätopluka spustili príhovory.

Ako prvý sa k mikrofónu dostal organizátor Oskar Dobrovodský, ktorý má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi a za ním nasledoval Marián Mišún, ktorý neskôr slovo predal Mariánovi Šturdíkovi. Mužovi, odsúdenému za dve chladnokrvné vraždy. Pred vyše 15-timi rokmi pri Piešťanoch  zastrelil Antona a jeho priateľku Patríciu.

O svojom otrasnom čine nemal problém hovoriť otvorene. „Som človek, ktorý spáchal trestný čin, priznávam si to. Keby som to nepriznal na kriminálke, dodnes by som nebol odsúdený,“ začal Šturdík svoj príhovor a servítku si pritom pred ústa nebral. „Odsedel som si svoj trest a vrátil som sa do spoločnosti, ktorá je omnoho viac obmedzovaná, ako ja vo výkone trestu,“ dodal. Po tom, čo vyhlásil, že vždy bude na strane Dobrovodského, zožal od stúpencov obrovský potlesk.

Pochod sa z hradu neskôr presunul pred NR SR, kde dvaja z účastníkov podpálili vlajku Európskej únie. Tu už musela zasahovať aj polícia, ktorá výtržníkov zatkla a obvinila z výtržníctva, za čo im hrozí až 3-ročný trest. Tento incident bývalého kriminálnika Šturdíka takisto nenechal chladným. „Keď moji priatelia Marián Mišún a Štefan Potocký zapálili vlajku EÚ, tak ich ťažkoodenci odvliekli ako zločincov. Vlajka za 5 eur a ľudia sú vypočúvaní a bití,“ podedil sa so svojou nespokojnosťou na sociálnej sieti.

Vlajku pálili priamo pred Národnou radou
Zobraziť galériu (2)
Vlajku pálili priamo pred Národnou radou  (Zdroj: SITA)

Marián Šturdík sa okrem protestov proti neprispôsobivým občanom pred niekoľkými rokmi „preslávil“ aj kontroverznými skladbami o svojom ohavnom čine. Prvé texty o tom, ako pripravil o život dvoch mladí ľudí Antona a Patríciu začal písať už počas výkonu trestu. Keď si 11,5-ročný trest odsedel, k piesni dodal aj klip s názvom Oko vraha, ktorý sa šokujúco odohráva na cintoríne pri vykopaných hroboch. Šturdík podľa informácií v súčasností pracuje na ďalšom albume.

Patríciu a Antona zavraždil ešte v máji roku 1996 počas jazdy autom. Dievčinu zastrelil a mŕtvu vyhodil z auta. Muža strelil do hlavy a odvliekol na iné miesto. Neskôr bol odsúdený a za dvojnásobnú vraždu bol podmienečne prepustený po necelých 12 rokoch.

Príhovor Šturdíka na Dobrovodského pochode - 15:50

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu