Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Návrat ku koreňom s Les Sirènes

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Daša Šimeková)

Ženský komorný zbor Les Sirènes pod vedením mladého dirigenta Lukáša Kunsta aktuálne píše šiesty rok existencie a do povedomia verejnosti sa dostáva čoraz intenzívnejšie – predovšetkým vďaka pútavým dramaturgickým konceptom, ako aj umiestneniam na prvých priečkach medzinárodných zborových súťaží. Ambiciózne programy siahajúce od klasickej hudby všetkých období cez úpravy inšpirované ľudovou tvorbou až po populárnu a muzikálovú hudbu preukazujú všestrannosť a flexibilitu tohto umeleckého telesa. Po úspešnej dvojici novembrových koncertov v Ríme v bazilike Santa Maria in Montesanto a na pôde tamojšieho Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda pri príležitosti 60. výročia jeho založenia a následných vianočných koncertoch v Prešove a v Bratislave Les Sirènes odštartovali rok 2024 veľkolepým podujatím so známou filmovou hudbou vo vypredanom bratislavskom Stars Auditoriu, na ktorom sa predstavili spolu s detským zborom Starého Mesta Sirénčatá a mužskou zložkou Les Marins a v sprievode vynikajúceho The Ladies Ensemble & The Gentlemen.

Návrat ku koreňom s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Daša Šimeková)

Aktuálne sa už zbor Les Sirènes intenzívne pripravuje na jarné koncerty, ktoré si rozhodne nemôžete nechať ujsť. Hudbu filmového plátna vymení za zborovú tvorbu českej a slovenskej proveniencie v programe s podtitulom „Návrat ku koreňom“. Zaradením diel českých velikánov si zbor zároveň pripomenie Rok českej hudby 2024. Programu zostavenému z a cappella skladieb Alexandra Moyzesa, Ivana Hrušovského, Eugena Suchoňa, Štefana Klimu, Bedřicha Smetanu a ď. bude dominovať kantáta pre ženský zbor, sóla, recitátora, klavír a sláčikové trio od Bohuslava Martinů Otvírání studánek, ktorou skladateľ v roku 1955 prispel k oživeniu takmer zabudnutej starodávnej tradície vítania jari. K jeho skomponovaniu skladateľa inšpiroval emotívny, symbolikou zaháňania zlej moci a nešťastia naplnený obrad, ktorého svedkom sa stal pred svojím odchodom do Francúzska počas mesačného pobytu v moravskej obci Tři Studně na Vysočine. Keď mu o niekoľko rokov neskôr poslal jeho priateľ a básnik Miloslav Bureš báseň Píseň o studánke Rubínce, jej vrúcnosť preniesla Bohuslava Martinů v spomienkach práve k tomuto zážitku. Premiéru mala kantáta 7. januára 1956 v podaní brnianskeho zboru Opus pod vedením Zdeňka Zouhara. Skladba pôsobí nevšedne sugestívnym dojmom, Martinů originálnym hudobným uchopením poslucháča sprevádza každoročným tradičným čistením a „otváraním“ lesných studničiek ako rituálom prichádzajúcej jari. Priebeh obradu rozvinul do zborových i sólových pasáži pretkaných vstupmi recitátora a svoje vlastné spomienky na rodnú zem obohatil o barytónové sólo pútnika, ktorý sa vracia späť do milovaného kraja.

Vstupenky na koncerty si môžete zakúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Návrat ku koreňom s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Les Sirènes)
Návrat ku koreňom s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Les Sirènes)

Ak si niekto na koncertoch Les Sirènes už zvykol na výnimočných spoluúčinkujúcich, určite si príde na svoje aj tentoraz. Sólovo sa na koncerte predstavia členky zboru Dominika Hanko (soprán), Alena Trnková (soprán), Lenka Poláková (mezzosoprán) a barytonista Rastislav Hajach a sprevádzať bude štvorica vynikajúcich hudobníčok – klaviristka Andrea Bálešová a sláčikové trio v zložení Sandra Biaggiolini (husle), Zuzana Gavorníková Paštéková (husle) a Veronika Kubešová (viola). Preto neváhajte a príďte sa naladiť na jarnú nôtu 11. mája 2024 o 19.00 h v bratislavskom Pistoriho paláci25. mája 2024 o 18.30 h v nedávno zrekonštruovanom kultúrnom priestore Stodoua 1820-2020 v Kútoch.

Vstupenky na koncerty si môžete zakúpiť v sieti Predpredaj.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu