Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Čo ste (ne)vedeli o krokodíloch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia commons)

Vedeli ste, že tieto veľké plazy patria medzi nemnohé živočíchy, ktoré prežili od doby dinosaurov, pričom sa za týchto 65 miliónov rokov zmenili len málo? Patria sem krokodíly, aligátory, kajmany a jeden druh gaviála. Sú to impozantné vodné predátory. Aligátory a kajmany (okrem jedného druhu) žijú len v Severnej, Strednej a Južnej Amerike. Krokodíly sa vyskytujú hlavne v Ázií, Afrike a Austrálií, niekoľko druhov žije v Strednej a Južnej Amerike.

Ako informuje encyklopédia ZVIERA, všetky druhy tejto skupiny majú široké, mierne sploštené telo a dlhý, z bokov stlačený svalnatý chvost. Silné čeľuste a oči i nozdry umiestnené navrchu hlavy im umožňujú vidieť a dýchať, aj keď sú čiastočne ponorené. Keď sú pod vodou, je ich oko chránené tretím, priehľadným viečkom. Veľké kostené šupiny majú nadvihnuté okraje a na rozdiel od ostatných plazov ich zvliekajú jednotlivo alebo po častiach.

Krokodíly a ich príbuzní sú mäsožravce, jedia živú korisť aj zdochliny. Pri love používajú rôzne techniky, ale najčastejšie ležia a čakajú na brehu rieky, kým sa nejaký živočích nepríde napiť alebo sa nepokúsi prebrodiť rieku. Veľké krokodíly sú schopné zdolať aj také veľké živočíchy, ako sú pakone alebo byvoly. Usmrtenú korisť potom zvyknú skladovať pod prevísajúcim brehom alebo pod kusmi dreva vo vode a skonzumujú ju neskôr.

Samce obhajujú svoje teritórium a pária sa s niekoľkými samicami. Samice kladú vajcia v blízkosti vody, do hnijúceho rastlinstva a blata alebo do podzemných komôr. Svoje vajcia strážia a pomáhajú mláďatám pri liahnutí, keď začujú ich volanie. S mláďatami ostávajú niekoľko mesiacov (aligátor severoamerický aj rok a viac), aby ich chránili pred predátormi.

Krokodíl morský vylieza počas horúcich dní na breh a slní sa tam s otvorenou papuľou. Otvorená papuľa zabraňuje prehrievaniu jeho tela a malé vtáky mu zároveň vyberajú parazity a zvyšky potravy spomedzi zubov.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Informácie pochádzajú z encyklopédie ZVIERA. Vďaka tomuto jedinečnému sprievodcovi spoznáte všetky živočíchy od najväčšieho cicavca po najmenšieho bezstavovca. V publikácii sa nachádzajú kvalitné fotografie a aktuálny text vytvorený odborníkmi vo svojom obore. Encyklopédiu Zviera nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu